Gajadien: “Oorzaak koersopdrijving niet bij cambio’s, maar bij fictieve betalingen overheid”

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Het feit dat de abnormaal stijgende koers in de schoenen van cambiohouders en deels het bedrijfsleven wordt geschoven, moet als een afleidingsmanoeuvre van de regering worden gezien, zodat de grootschalige corruptie met de mantel der liefde kan worden bedekt. Dat stelt assembleelid Asiskumar Gajadien op de recente reactie van minister Gilmore Hoefdraad van Financiën, die een ieder behalve zichzelf, als boosdoener van de economie ziet. Volgens de parlementariër, die tussen 2010 en 2015 ook lid is geweest van de vaste parlementaire commissie Financiën, is het zo dat we een uitgavenpatroon hebben als overheid die op dit ogenblik veel meer is dan de inkomsten. “Waarom nemen de overheidsuitgaven steeds toe? Omdat deze zelfde minister van Financiën aangegeven heeft dat er fictieve werken uitgevoerd zijn, waarbij de achterstand aan betalingen vrij hoog was. Als jij als overheid doorgaat op dit niveau, ga je uiteindelijk monetair moeten financieren. Dat is in de afgelopen periode gebeurd”, stelt Gajadien. Volgens hem vinden er op dit moment betalingen op ministeries plaats, waarvan er niet eens ooit werkzaamheden zijn uitgevoerd. Volgens cijfers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaf de overheid in 2015 een bedrag van SRD 1.150.000 meer dan haar inkomsten uit in 2015. De politicus benadrukt dat het duidelijk te zien is dat die zaken niet worden aangepakt en nu middels vingerwijzingen de schuld op de schouders van derden wordt gelegd. “De valutakoers kan niet teruggedrongen worden, zolang de corruptie niet wordt aangepakt”, aldus Gajadien.
Verspillingsinstructies komen vanuit kabinet president
Volgens Gajadien komen de instructies van deze fictieve betalingen en andere verspillingen rechtstreeks vanuit het kabinet van president Desi Bouterse. Bovendien vindt alles volgens hem op een selectieve wijze plaats. “Zolang de president doorgaat met het beleid dat tot nu toe gevoerd is, met de instructies wie wel of niet betaald moeten worden, gaat er geen verbetering komen in deze situatie. De regering en voornamelijk de president zijn bezig de samenleving te misleiden en allerlei afleidingsmanoeuvres te werpen om de aandacht van de samenleving af te leiden van wat zich daadwerkelijk afspeelt”, aldus Gajadien.
Bouterse kon in jaren ’80 zwarte marktkoers ook niet beheersen
Gajadien zegt niet dat de cambiohouders helemaal geen blaam treffen, omdat deze ergens ook een invloed hebben gehad bij de koers. “De huidige president had in de jaren ’80 alle macht in handen, dan nog heeft hij deze zwarte marktkoers niet kunnen beheersen. Wanneer wij vandaag de dag een vrij liberale economie hebben, is het niet zo dat de koers wordt beslist door vraag en aanbod. Wanneer je als overheid constant maar zit uit te geven en niets doet aan beperking van uitgaven, de samenleving misleidt met een fictieve stabiliteit, ga je niet kunnen ontkomen dat de derde devaluatie onder Bouterse zal plaats vinden”, aldus Gajadien.
Regeling met SPSB bank is selectieve interventie door CBvS
Één van de andere onduidelijkheden die volgens de politicus gevoerd worden, is de regeling met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) om de koers gestadig terug te brengen naar SRD 5.15. “Terwijl de Financiënminister in DNA aangeeft dat de officiële koers op SRD 4.05 zit, is het dezelfde CBvS die via de SPSB intervenieert voor hogere koersen.” Volgens de VHP’er is de situatie in deze kwestie zo onduidelijk dat er sprake is van vrienden die selectief geaccommodeerd worden. Vooral bij de cambiohouders is dat het geval, waardoor willekeurig uitgekozen cambiohouders en bedrijven middels de SPSB de opgekochte valuta voor een hogere koers verder verkopen. Gajadien zegt dat het beter zou zijn als het publiek zelf de vreemde valuta bij de banken zou kopen. Hierdoor zouden de speculanten flink onder druk worden gezet. Dit zorgt volgens Gajadien ervoor dat de regering en de CBvS speculeren bij de koers en deze meehelpen opstuwen. Volgens Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, kunnen grote cliënten binnen zeven werkdagen beschikken over de deviezen. Bhailal onderkent dat de cambiohouders ook medeschuldig zijn aan de koersopdrijving. Het systeem blijft volgens hem echter werken met de vraag en het aanbod van valuta.
FR

error: Kopiëren mag niet!