EPAR-storing door defecte kabel en automatische beveiliging

Een defecte 33 kV hoogspanningskabel zou kwart over zeven uur in de ochtend op zondag 17 januari 2016, de oorzaak zijn van een totale black-out. Het EPAR- gebied (Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca
Commewijne) zat zonder elektriciteit. Na anderhalf uur was de stroomvoorziening voor een groot deel genormaliseerd. Het EPAR- gebied (Paramaribo en omstreken), wordt gevoed door de Suralco, SPCS en de dieselcentrales van de EBS aan de Saramaccastraat. Uit onderzoek blijkt dat een 33 kV kabel vanuit onderstation Zorg en Hoop (Franchepanestraat) naar het onderstation Langatabiki (Langatabikistraat) een mankement heeft.
De storing op deze kabel werd afgeschakeld door het beveiligingsmechanisme. Op hetzelfde tijdstip schakelde het beveiligingsmechanisme van SPSC de centrale uit. Na onderzoek bleek dat het beveiligingsmechanisme van SPCS zeer gevoelig is ingesteld. Dit heeft als gevolg dat de totale opwekcapaciteit van de centrale van SPCS is uitgevallen. Als gevolg van de uitval van SPCS, traden de automatische beveiliging van de overige opwekcentrales in werking en schakelden, om schade aan het net te voorkomen, zichzelf uit.
De defecte kabel is intussen uit bedrijf gehaald en geïsoleerd. Technici van de Energiebedrijven Suriname (EBS) zijn momenteel bezig de locatie van de storing te achterhalen om de reparatie te plegen. De EBS biedt haar verontschuldiging voor het ontstane ongerief aan en werkt hard aan de volledige normalisatie.

error: Kopiëren mag niet!