Noreen Cheung: ‘Rechtstaat heeft flinke deuk opgelopen’

Politica Noreen Cheung windt er geen doekjes om. Dat de rechtstaat een flinke deuk heeft opgelopen staat volgens haar buiten kijf. ‘En dit is heel ongezond voor ons land.’ Het volk kan niet anders dan staan toekijken. ‘Met de recente verwikkelingen van een staatsorgaan, het Centraal Hoofdstembureau (CHS), dat een rechterlijk vonnis desavoueert, is meer dan duidelijk dat het gevoel van beleving van de rechtstaat aan het afbrokkelen is’, legt de politica de nadruk op. Ondanks een rechterlijk bevel weigert het CHS te accepteren dat Sapoen en Chitan op wettelijk gestoelde basis zijn teruggeroepen door de PL. Het CHS blijft ook hardnekkig weigeren om invulling te geven aan de opvolgers van Sapoen en Chitan in het parlement. Wanneer Cheung deze kwestie onder de loep neemt, praat ze in termen van ‘een aanslag op de democratie en de rechtstaat’. Het is zo simpel zegt ze, ‘een rechterlijk bevel moet uitgevoerd worden, punt uit’. Ze heeft er geen woorden voor dat de hoogste man van het land, president Desi Bouterse, die zou moeten ingrijpen, ‘zich muisstil houdt’. Ze begrijpt ‘dat er een politiek steekspelletje wordt gespeeld door de tijd te rekken’.
Parlement kan niet vergaderen
‘Maar door het onverantwoord gedrag van het CHS kan het hoogste college van Staat, het parlement niet bij elkaar komen om te vergaderen. De parlementsvoorzitter wacht op instructies van het CHS over het rechtmatige lidmaatschap van Sapoen en Chitan. Dit blijft maar uit. Een zeer kwalijke zaak’, aldus Cheung. Ze haalt aan dat het land al in een financiële crisis en chaos zit, waar de koers maar blijft stijgen. Mocht zich een calamiteit voordoen, kan het parlement niet bijeen om te vergaderen voor het nemen van besluiten.
‘Daarom ben ik weg van de NDP’
Dat besluiten door slechts een handjevol mensen worden genomen binnen de partij is er mede de oorzaak van dat Cheung als NDP-assembleelid uit de NDP stapte enkele maanden voor de verkiezing in 2015. Naderhand sloot ze zich aan bij de NPS. Cheung zegt ook dat de NDP beloftes maakt zonder te werken aan het realiseren van deze beloftes. ‘Ik werd niet serieus genomen, ik was een gillende in de woestijn’, aldus de politica, die de puinhoop in het land al zag aankomen met een mislukt sociaal akkoord en de financiële problemen. ‘Niemand had geloof in mij, binnen de NDP mag je niet je eigen mening hebben.’
Asha Gajadien- Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!