Onduidelijkheid over nieuwe bankbiljetten in omloop

Het feit dat er nieuwe bankbiljetten, vooral de briefjes van SRD 100, in de omloop zijn, hoeft volgens Hakrinbank-directeur Jim Bousaid niet te betekenen dat er monetair wordt gefinancierd. Het kan volgens hem hoogst waarschijnlijk een vervanging zijn, waarbij oude biljetten uit de omloop worden gehaald en vervangen met nieuwe biljetten. “De maatschappelijke geldhoeveelheid neemt toe. Dat duidt erop dat er nog een stukje monetaire financiering is. Ik weet het niet 100% zeker”, zegt Bousaid.
Echter, de weekbalans van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) van 8 januari 2016 ten opzichte van 31 december 2015 noteert een daling van de bankbiljetten in omloop van SRD 1.124.286,3 naar SRD 1.098.300,5. Deze onduidelijke situatie, waarbij niet alleen het volk, maar ook het bedrijfsleven de dupe van wordt, moet volgens volksvertegenwoordiger Asiskumar Gajadien zo snel mogelijk veranderen, wil Suriname niet nog dieper in de put belanden. “Daarvoor zou de verantwoordelijke voor het beleid, president Desi Bouterse, uit zijn hol moeten komen en de verantwoordelijkheid op zich nemen. Hoe langer deze situatie aanblijft, hoe meer de koers zal blijven stijgen en zal het leven steeds duurder worden”, stelt Gajadien. Nu al merken wij dat mensen reeds in de eerste week van januari al ‘skeer’ zijn, en men niet verder kan gaan met leningen, omdat lenen geen vooruitzichten heeft op het kunnen betalen. “De tendens in de samenleving vandaag de dag is dat men van lenen is overgegaan tot bedelen. Deze situatie is tot stand gekomen door het wanbeleid dat doodnormaal wordt voortgezet”, aldus Gajadien.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!