HI gaat voor clusterontwikkeling

HI-minister Sieglien Burleson bezig met haar presentatie (foto: Kevin Ngadimin)
HI-minister Sieglien Burleson bezig met haar presentatie (foto: Kevin Ngadimin)
De UWI-Arthur Lok Jack Graduate School of Business houdt een tweedaagse Cluster Development Workshop voor het ministerie van Handel en Industrie (HI). Tijdens deze workshop wordt ingegaan op het nut van clusters in de huidige globale wereld, met de nadruk op de praktische aspecten van de uitvoering van een cluster ontwikkelingsinitiatief. Het clusterprogramma is niet iets nieuws. Veel landen hebben het programma al geïnitieerd. Ook voor Suriname is het geen novum, maar het ministerie probeert hierbij het enthousiasme voor het programma op te wekken en de voordelen te etaleren.
De conceptcluster werd ontwikkeld door Michael Porter en wordt door hem beschreven in zijn boek ‘The Competitive Advantage of Nations’. Doordat er in een bepaald gebied, dat zo groot kan zijn als een stad, een regio of zelfs een groep landen, een bepaalde groep bedrijven is gevestigd, heeft het extra voordeel voor andere bedrijven om zich ook in dit gebied te vestigen. Dit komt doordat zij gebruikmaken van dezelfde leveranciers en dezelfde klanten binnen een bepaald gebied. Dit worden externe economische voordelen genoemd. Ook kan een bepaald bedrijf profiteren van de werknemers in een gebied met een specifieke kennis, die ook voor zijn bedrijf relevant is. Doordat deze werknemers zo nu en dan van bedrijf wisselen, ontstaat er een dynamiek van innovatie. Een cluster kan op deze manier een enorme voorsprong opbouwen tegenover andere regio’s, om zo een wereldleider te worden op een bepaald specialistisch gebied.
“Wanneer je economische ontwikkelingen wil realiseren met ondernemers, en nationaal en internationaal een positie wil hebben, is het goed om te zoeken naar systemen om dat te realiseren”, zegt HI-minister Sieglien Burleson. Clusterontwikkeling is volgens haar een manier om rond een bepaalde sector of branche het maximale eruit te halen.
Groen en vriendelijk
Het ministerie zal starten met de selectie van de topsectoren in Suriname. Wij hebben allemaal in Suriname een idee waarin wij goed konden zijn, maar dat onderzoek moet volgens Burleson ook worden uitgevoerd. “We zijn een mijnbouwland, we hebben een agrarische historie, we zijn het groenste land ter wereld (voor bosbouw), we zijn heel vriendelijk (goed voor toerisme), we zijn creatief en zeker de jongeren zijn vlot met ICT. Dit zal ons moeten leidden tot het ontwikkelen van een hub”, stelt Burleson
“Iedereen weet van Grenada dat zij met nootmuskaat onverslaanbaar zijn. Nederland is met de tulpenbollen ook onverslaanbaar. Wanneer wij onze specialiteit hebben, zullen wij ook het maximale eruit halen. Als men zegt dat wij gezegend zijn in de natuur, dan gaan wij modellen moeten bekijken om het maximale te halen uit bosproducten. Hoe meer men zal ontwikkelen, hoe meer diensten erbij zullen komen. Uiteindelijk wordt men als land op dat ene product zo sterk, dat men onverslaanbaar wordt”, aldus Burleson.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!