Abnormaal stijgende koers moordend voor bouwsector

Bouwvakkers bezig rondijzer te vlechten. Hier zal een groot bouwwerk verrijzen. Bouwen zal heel duur worden (foto: Regilio Derby)
Bouwvakkers bezig rondijzer te vlechten. Hier zal een groot bouwwerk verrijzen. Bouwen zal heel duur worden (foto: Regilio Derby)
De abnormaal stijgende valutakoers is moordend voor de aannemers in de bouwsector. Er is minder werk, men verdient minder voor opgeleverd werk en zijn aannemers genoodzaakt om grootschalig te knippen in hun personeelsbestand. Dit zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), aan Dagblad Suriname. De valutakoers is op hol geslagen. De US dollar is donderdag opgekocht voor boven de SRD 5,40 terwijl de koers voor de euro SRD 5.90 heeft bereikt. Wong vertelt dat de valutakoers het vertrouwen in de Surinaamse munt drastisch heeft verminderd, waardoor aannemers genoodzaakt zijn om particuliere werken ook in USD of Euro’s te offreren. “Dit was te verwachten. Wroko no de. Mensen die wilden bouwen en hadden begroot op een koers van SRD 3.35, staan nu met kosten die bijna verdubbeld zijn. Als je in SRD verdient, hoe ga je dat dan betalen? Iedereen houdt zijn geld vast”, stelt de AAV-topman. Volgens hem is er geen andere oplossing dan het werken in valuta. Een ander probleem dat komt bij kijken, is het feit dat er drastisch gesneden moet worden in het personeelsbestand van aannemers. “De economie vereist dat je gaat moeten snijden in de kosten. Als je ze niet kan betalen, kan je ze niet houden”, aldus Wong. Hij benadrukt dat de onlangs doorgevoerde verhogingen voor stroom en water ook een groot probleem vormt. Voor de maand november kreeg hij een rekening opgestuurd dat zeker zes maal hoger lag. “Vastrecht is weggevallen, maar wij krijgen het in een andere vorm terug”, aldus Wong.

Hoefdraad zou als nette heer dubbel nu aan AAV moeten uitkeren

Wong stelt dat minister Hoefdraad van Financiën als nette heer het restant van het te betalen bedrag aan de aannemers moet aanpassen aan de huidige valutakoers. De bewindsman zou sinds de start van de deelbetalingen nu een achterstand hebben van 20% aan de AAV-leden. “Nog niet een ieder heeft ontvangen en zaken zijn verergerd toen de SRD met 25% werd gedevalueerd. De aannemers ontvangen hierdoor veel minder. Iets dat totaal onterecht is”, stelt Wong. Volgens hem is het bedrag in feite door de devaluatie tot 30% toegenomen. Met de prijsinflatie is alles bijkans verdubbeld. “Als je het goed zou berekenen en netjes zou zijn als een heer, zou je bijna tweemaal het bedrag moeten toekeren. Op deze manier is het gewoon niet te doen. Het is precies hoe het in de jaren ‘80 en ‘90 was.” De AAV heeft volgens Wong wederom een gesprek met de Financiënminister aangevraagd. Dit gesprek is echter nog niet gekomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!