Na bewilliging Mohab Ali en Sardjoe worden Sapoen en Chitan niet meer geconvoceerd

In dit stadium waar de twee nieuwe assembleeleden Barkat Mohab Ali van de VHP in Wanica en Prim Sardjoe van de NPS in Saramacca, die doorschuiven op de plek van de twee teruggeroepen leden Sapoen en Chitan, nog niet bewilligd hebben, bestaat er totaal geen reden voor de DNA-voorzitter om Sapoen en Chitan niet te convoceren. Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn in gesprek met Dagblad Suriname. Hij legt er de nadruk op dat na bewilliging van de nieuwe DNA-leden, de voorzitter van het parlement de twee teruggeroepen leden kan bedanken voor hun bijdrage geleverd aan het parlement.
Hoofdstembureau wijst nieuw assembleelid aan
Nadat de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau de stukken per deurwaardersexploot heeft ontvangen, doet hij afschriften toekomen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Onafhankelijk Kiesbureau en het hoofdstembureau van de betreffende districten, waar de leden teruggeroepen zijn, in dit geval Wanica en Saramacca. De voorzitter van die hoofdstembureaus, de districtscommissarissen dus, gaan volgens de kandidatenlijst in volgorde na wie na Sapoen en Chitan opvolgen. Aan deze personen, in dit geval Mohab Ali in Wanica en Sardjoe in Saramacca, worden documenten ter bewilliging opgestuurd. Indien zij hebben bewilligd, wordt dit weer opgestuurd naar het CHS. Het CHS doet de stukken toekomen aan de voorzitter van het parlement. Die gaat op haar beurt de nieuwe leden convoceren om hen formeel toe te laten en te installeren als assembleeleden.
Sapoen en Chitan mogen nog uitgenodigd worden
Sapoen en Chitan mogen in feite nog uitgenodigd worden door de parlementsvoorzitter, stelt Boldewijn. Het CHS moet de parlementsvoorzitter mededelen dat Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn en dat op hun plaats twee andere leden hebben bewilligd. Hierna moet de parlementsvoorzitter de convocaties aan het adres van Sapoen en Chitan stopzetten. Boldewijn legt er de nadruk op dat hoewel de parlementsvoorzitter de assembleeleden beëdigt en toelaat, zij de bevoegdheid mist om assembleeleden niet te convoceren. Zij is niet degene die bepaalt of leden zijn teruggeroepen. Dit gebeurt door het CHS, het orgaan dat moet zorgdragen voor de invulling van opengevallen vacatures. De bestuurskundige memoreert dat bij de verkiezingen volgens de Kiesregeling het CHS de uitslag van de verkiezingen bekendmaakt, nadat deze bindend zijn verklaard door het OKB.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!