Muskietenpolitie

Na Dengue en Chikungunya hebben we nu het Zikavirus. Net als Dengue en Chikungunya is ook Zika zich over de hele wereld aan het verspreiden. De drie virussen lijken op elkaar wat betreft hun verspreiding en hun overbrenging door muskieten. De klachten van Zika zijn huiduitslag, gewrichtspijnen, ontsteking van het oogslijmvlies en koorts. De ziekte verloopt net als dengue en Chikungunya betrekkelijk mild, maar soms kunnen er ernstige complicaties optreden. Bij Zika wordt nu verondersteld dat er een verband is met een afwijking bij het ongeboren kind, te weten een te kleine omvang van de schedel, waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen (microcefalie). Deze samenhang tussen Zika en microcefalie is tot nog toe alleen in bepaalde delen van Brazilië vastgesteld. De Braziliaanse overheid raadt vrouwen aan om in gebieden waar Zika voorkomt niet zwanger te worden of gedurende de hele zwangerschap muskietenwerende middelen met DEET te gebruiken.
Dengue, Chikungunya en Zika worden van de ene naar de andere persoon overgedragen door muskieten. In stedelijke gebieden die geteisterd worden door muskieten heb je dus snel een grote epidemie. Na Dengue, Chikungunya en Zika zullen er nog meer nieuwe virussen ontstaan die door muskieten worden overgebracht en dezelfde weg zullen volgen. De muskieten verdienen dus de serieuze aandacht van de overheid. Deze virussen die door muskieten worden overgebracht onderstrepen de behoefte aan een effectieve muskietenbestrijding. Er is nog geen medicijn of effectief vaccin tegen deze virussen.
Er moet een permanente muskietenpolitie worden ingesteld om de muskieten onder controle te houden. Vooral in tijden van Dengue, Chikungunya en Zika is snelle opsporing van broedplaatsen en uitroeiing van de muskieten nodig. Dit is een taak van de muskietenautoriteit. Bij een goed muskietenmanagement horen onder meer: tijdig waarschuwen voor virussen die door muskieten worden overgebracht; toezicht houden op de mate waarin muskieten actief zijn en de gebieden waar virusoverdracht plaatsvindt; het treffen van maatregelen om broedplaatsen voor muskieten (stilstaand water) tegen te gaan; en een speciaal muskietennummer waar men naar toe kan bellen als men veel muskieten ervaart in de omgeving om te vragen dat de omgeving wordt gecontroleerd (op broedplaatsen) en besproeid. Een blijvende muskietencontrole is voorlopig de beste remedie tegen de genoemde virussen en de toekomstige nieuwkomers.
D. Balraadjsing

error: Kopiëren mag niet!