Proeve gaat liever voor herinstallatie SER

De directeur van De Surinaamse bank en tevens voorzitter van de Bankiersvereniging, Sigmund Proeve, is volgens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) niet geïnteresseerd in de positie van de governor van de Centrale Bank van Suriname. Proeve heeft eerder wel aangegeven bereid te zijn om via de Sociaal Economische Raad (SER) zijn bijdrage te leveren aan de opbouw van het land. “De Sociaal Economische Raad kan hele goede en gefundeerde adviezen uitbrengen naar de regering en haar organen toe”, stelde Proeve in een interview rond kerst 2015. De banken zouden volgens hem al een tijdje heel sterk aandringen op het herinstalleren van een SER. Hiermee zou volgens hun een goed platform worden gecreëerd om beleidsadviezen uit te brengen en beleid te helpen ondersteunen.
Proeve zei dat de banken al jarenlang hebben gewezen op de druk van de begroting en de noodzaak van het stimuleren van de productiviteit. Er is volgens hem door hen steeds aangegeven dat er gediversifieerd moest worden. Ook het feit dat er meer investering nodig was in de landbouw hebben zij destijds aangekaart. Deze waarschuwingen en adviezen heeft de Vereniging van Bankiers volgens Proeve niet altijd via een podium uitgesproken, maar ze zijn tijdens besprekingen en vaker achter gesloten deuren wel gedaan. “We zouden met z’n allen, de regering, het bedrijfsleven en de vakbond, moeten nadenken hoe we ons land kunnen ontwikkelen. Het is ons land. Anderen gaan het niet voor ons doen”, zei Proeve. Hij gaf aan dat als er destijds een spaar- en stabiliteitsfonds voor het land was opgezet door de regering wij vandaag een appeltje voor de dorst hadden.
“Helaas heeft Suriname als land onvoldoende gespaard.” De devaluatie is volgens hem een pijnlijke beslissing geweest, die een krater in de koopkracht van de Surinamers heeft geslagen. Proeve zei van mening te zijn dat een deel van de oorzaken voor de huidige economische malaise toe te schrijven is aan het bestedingsgedrag van het land. “Men wijt het aan de commodityprijzen enzovoort, maar ik zeg er met klem bij dat een deel van de oorzaken voor onze huidige malaise toe te schrijven is aan ons eigen bestedingsgedrag als land. We geven teveel uit. Als we dat als land doen, dan kan dit het gedrag van de samenleving gaan worden. We moeten beseffen dat als je iets niet hebt, dat je het ook niet kan uitgeven.” Proeve stelde dat burgers dit maar al te goed beseften, maar anders was dit volgens hem met het bestedingsgedrag van de overheid welke volgens hem eigenlijk ‘onverantwoord’ was. “Op die blaren zitten we vandaag de dag”, concludeerde Proeve. Het was dit gedrag van de overheid, welke volgens hem uiteindelijk geleid heeft tot alle maatregelen die in 2015 zijn genomen.

error: Kopiëren mag niet!