Melkcentrale verhoogt prijzen in januari

Ook MCP genoodzaakt haar prijzen aan te passenHet sneeuwbaleffect van de aanpassing van de tarieven van elektriciteit en water en de devaluatie van de Surinaamse munt treft ook de Melkcentrale Paramaribo (MCP). Bijna alle grondstoffen waar MCP mee werkt, zijn in prijs verhoogd. Ondanks dit heeft ze haar prijzen nog niet aangepast, omdat het staatsbedrijf nog wat voorraden heeft. Als het zo doorgaat, zal volgens MCP-directeur Dewkoemar Sitaram in januari een prijsverhoging worden ingevoerd. Het bedrijf is momenteel nog bezig met haar calculaties en kan vooralsnog niet aangeven wat de nieuwe prijs zal zijn. Sitaram wil ook niet voorbarig zijn door een bedrag te noemen. “Het wordt in ieder geval een noodzakelijke aanpassing”, stelt Sitaram. Als alle grondstoffen in prijs omhoog gaan, zal de allerbelangrijkste grondstof, melk, logischerwijs ook een prijsverhoging moeten ondergaan. Daar kan Sitaram vooralsnog niet over praten, omdat die regeling via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Handel en Industrie (HI) moet geschieden. LVV bepaalt samen met HI de rauwe melkprijs.
Edmund Blufpand van de Surinaamse Vereniging van Melkboeren (SVMB) zegt dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is aangeschreven voor een aanvraag van prijsaanpassing voor de opkoop van rauwe melk. “Zeker de kosten van voer zijn al omhoog gegaan. Verhoging van de tarieven van nutsvoorzieningen treft ons ook”, zegt Blufpand. In deze sector is er nog steeds een scheve concurrentiestrijd tussen rauwe melk en poedermelk. Ondanks de verhoogde koers is import van poedermelk en het eindproduct in de winkel behoorlijk goedkoper dan rauwe melk. De prijsaanpassing in januari zal alleen op grond van de verhoging van de nutstarieven en koersaanpassing geschieden. Sitaram begrijpt dat de operaties van de boeren duurder wordt, maar vraagt tegelijkertijd aandacht voor het vraagstuk van concurrentie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!