Santokhi:‘Mensen die SRD 2.000 verdienen, gaan het heel moeilijk krijgen’

De VHP hield zondagavond een structurenvergadering. Daar werd de huidige financiële situatie van het land besproken met de partijstructuren en de verder te bepalen koers voor de oranje partij. In simpele woorden legde VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zijn achterban uit dat personen die SRD 2.000 per maand verdienen, het heel moeilijk gaan krijgen. ‘En het wordt nog moeilijker vanaf de derde week van januari 2016. Hou dat in de gaten’, zei hij. Wat er zal gebeuren in die periode, gaf hij niet prijs. Santokhi zei dat tijdens de verkiezingscampagne de VHP deze situatie al had voorgehouden aan de bevolking, maar die heeft de VHP toch geen regeermacht gegeven. Integendeel hebben ze voor de zittende regering gestemd. ‘Hoewel de VHP in de oppositie zit, gaan we niet stil blijven. We gaan mogelijkheden bekijken met onze partners, hoe we uit deze situatie kunnen komen.’
Volgens Santokhi heeft hij in de afgelopen periode op een aantal manieren geprobeerd de achterban uit te leggen welk pad de partij volgt. ‘En toch zie je dat mensen nog steeds niet weten hoe en wat. Maar we zullen door blijven gaan met het informeren van de achterban. Desnoods in kleine settings van 10 man. Organiseer en ik zal komen’, gaf hij ze aan. Hij gaf aan dat de partij in de afgelopen periode niet stil gezeten heeft. ‘We hebben geprobeerd op allerlei manieren zaken die wij zouden kunnen realiseren als wij aan de macht zouden komen, ook via deze regering gedaan te krijgen. Zo hebben we een 20-tal issues gegeven aan de regering. Een deel is opgenomen in het regeerprogramma. Verder zijn er 21 verklaringen gekomen over allerhande kwesties. Een van deze was de slechte MoU tussen Suriname en Alcoa. Mede door de VHP is deze MoU intussen ingetrokken’, legde Santokhi zijn achterban uit.
Samen met de andere oppositiepartners zal nu gewerkt worden aan een plan om verder te gaan. ‘We gaan een denktank in het leven roepen, die gaat werken aan punten om onze economie te herstellen. We gaan oppositie blijven voeren. Als de regering niet luistert, gaan we andere methodes toepassen’, zei Santokhi. De VHP-topman zei gehoord te hebben dat er een missie naar China is uitgevoerd om vermoedelijk een lening van ruim 1 miljard Yuan te bewerkstelligen. ‘Ik weet niet hoe we onze leningen gaan terugbetalen. Wat ik wel weet, is dat de regering hierdoor een enorme hypotheek zal achterlaten voor onze kinderen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!