Ingetrokken MoU met Alcoa kost de belastingbetaler US$1 miljoen

Het Memorandum of Understanding (Intentieverklaring) dat door de Staat Suriname en multinational Aluminium Company of America werd voorbereid, aan het parlement werd aangeboden en op een later tijdstip door de president werd ingetrokken, heeft de staat ongeveer US$ 1 miljoen gekost. Dit zei de president op de onlangs gehouden persconferentie. Voor de voorbereiding is er volgens de president US$ 5 miljoen uitgetrokken. “Door het onderhandelingsteam is het onderste uit de kan gehaald. Wij hebben zeker 10 man erbij betrokken, met meer dan 25/30 jaar ervaring in deze sector. Tegelijkertijd vergt het onderhandelen met zulke giganten ook internationale experts. Die waren er dus ook bij betrokken”, zei Bouterse. Volgens Bouterse is het onderhandelingsteam al begonnen met het aanvragen van nieuwe gesprekken. Het is normaal dat tijdens een onderhandeling men gebruik maakt van externe deskundigheid. Voor zo een onderhandeling is US$ 1 miljoen volgens een onderhandelingsdeskundige qua kosten normaal. Als er goed advies wordt gegeven, dan is het geen probleem. Wat hierbij het probleem is, is dat de Surinaamse belastingbetaler heeft betaald voor slecht advies en dat is zonde, mismanagement dus weggegooid geld. Bouterse ging niet in op het falen van de onderhandelingscommissie voor het voorbereiden van een deugdelijke MoU, maar gaf aan dat het aanvullen van de commissie niet uitgesloten is.
Als een commissie zo presteert dan krijgt die een brevet van ongeschiktheid. Ook al voegt men mensen toe, dan nog blijft de kern het zelfde. Het toevoegen van mensen zou een rookgordijn kunnen zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!