Regering zal opnieuw onderhandelen met Alcoa

President Desi Bouterse heeft de intentieverklaring met multinational Alcoa ingetrokken. Deze mededeling deed het staatshoofd donderdag tijdens het derde comité generaal in De Nationale Assemblee (DNA). Dit bevestigt een assembleelid. Het staatshoofd heeft als reden aangegeven dat uit de verschillende besloten bijeenkomsten en overleg met deskundigen duidelijk is gebleken dat er kamerbreed bezwaar was tegen de deal met de multinational. Hierdoor kon geconcludeerd worden dat het nationaal belang niet voldoende gewaarborgd was. De regering zal nieuwe onderhandelingen opstarten in samenspraak met het parlement. Parlementariërs zijn ingenomen met het besluit van de regering. Verschillende punten uit het memorandum of understanding bleken volgens hun nadelig te zijn voor Suriname. De onderhandelingscommissie stond onder leiding van Dilip Sardjoe. Namens Alcoa heeft Roy Harvey onderhandeld.
De intentieverklaring tussen de multinational en Suriname is namens Alcoa op 12 oktober getekend door topman Roy Harvey, executive vicepresident van Alcoa en president Global Primary Products (GPP). Namens Suriname hebben president Desi Bouterse en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hun handtekening geplaatst onder de intentieverklaring. Assembleeleden vonden dat de intentieverklaring die getekend was, de Brokopondo-overeenkomst die een wettelijke basis heeft, terzijde kon schuiven. Volgens de volksvertegenwoordigers zijn er veel juridische en technische fouten aan het memorandum dat getekend is. Er is drie keer achter gesloten deuren vergaderd tussen regering en het parlement.
FR

error: Kopiëren mag niet!