Defecte 161 kV kabel oorzaak black-out

Een defecte 161 kV hoogspanningskabel in combinatie met de kabelbeveiligingsapparatuur die niet functioneerde, is in de ochtend op dinsdag 20 oktober tegen 5 uur, de oorzaak van een totale black-out. Met uitzondering van enkele gebieden in Para, zat het heel EPAR-gebied zonder elektriciteit. Na vaststelling van het definitief probleem is al na 1 uur gestart met het normaliseren.
Het niet functioneren van de kabelbeveiliging heeft ertoe geleid dat andere beveiliging, waaronder de belangrijke verbinding met Paranam, is uitgeschakeld. Als gevolg daarvan ontstond er een overbelasting op de SPCS en EBS-centrale die dan ook uitvielen.
De defecte kabel is intussen geïsoleerd. Technici van de Energiebedrijven Suriname (EBS) zijn momenteel bezig de oorzaak van de kabelstoring en de niet-functionele beveiliging in kaart te brengen.
De EBS biedt haar verontschuldiging aan voor het ontstane ongerief en werkt hard aan de volledige normalisatie.

error: Kopiëren mag niet!