Onze universiteit, vlaggenschip of modderschuit?

Wie zijn oor even te luisteren legt bij het wetenschappelijk personeel van de Anton de Kom Universiteit constateert dat het niet goed gaat op de universiteit. Wie geeft op het ogenblik leiding aan onze universiteit? Het bestuur van de universiteit functioneert reeds jaren slecht en sinds ondervoorzitter Vaseur is opgepakt door de justitie wegens vermeende fraude bij de EBS, gebeurt er nog minder. Er zijn geen gesprekken met de decanen en instituten, brieven blijven maandenlang onbeantwoord liggen, nieuwe opleidingen worden gefrustreerd, etc. Men verspilt geld aan adviseurs tegen riante vergoedingen, waarvan je je afvraagt wat hun output eigenlijk is? Er gaat totaal geen inspiratie en motivatie van het bestuur uit en de voorzitter is wekenlang niet op het werk verschenen. Het is reeds jaren overduidelijk dat dit (dagelijks) bestuur van de universiteit het werk niet aankan, de bestuurlijke ervaring mist, nauwelijks communiceert, geen verantwoording aflegt en zeker geen wetenschappelijk gezag uitstraalt. Het dagelijks bestuur bestaande uit de voorzitter, secretaris en de ondervoorzitter heeft de meeste bestuursleden van zich vervreemd en komt nauwelijks bij elkaar. De voorzitter en ondervoorzitter doen wat ze willen en tekenen allerlei stukken zonder inspraak van de rest van het bestuur. Het bestuur bouwt een groot gebouw voor zichzelf dat niet nodig is. Men verspilt schaarse middelen aan een duur gebouw, maar heeft ondertussen het onderzoeksfonds gestopt, dat maar een fractie van het dure gebouw kost. Dit is totaal onverantwoord en tegen de wensen van de wetenschappers in gebeurd. De president heeft in zijn jaarrede aangegeven dat “de universiteit het vlaggenschip hoort te zijn van ons onderwijs” en dat “dit hoogste instituut ook het hoogste gezag en ontzag naar de samenleving moet uitstralen”. Dat zijn hele mooie woorden en een goed streven, maar de realiteit is dat het huidig bestuur van de universiteit die aspiraties absoluut niet kan waarmaken. Het lijkt meer een bestuur voor een modderschuit. De afgelopen jaren is de wetenschappelijke productie zichtbaar achteruit gegaan. De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de president moeten niet vreemd opkijken wanneer de universiteit niet presteert naar de potentie die zij heeft. Op 1 november 2015 is het weer de jaardag van de universiteit en de universiteitsgemeenschap wil een niet-politiek bestuur van ervaren wetenschappers en bestuurders. Het wordt tijd om snel te handelen. Op maandag 2 november moet de voorzitter van het bestuur van universiteit de traditionele rede uitspreken waar hij terugblikt en vooruit kijkt naar de toekomst van de universiteit. Wat je niet moet hebben, is dat iemand die zich gedraagt als “aangeschoten wild” de diesrede uitspreekt. De schande van het huidige bestuur met een frauduleuze ondervoorzitter, die samen met de voorzitter ook het nodige op de universiteit heeft uitgespookt, heeft modder op het blazoen van de universiteit gegooid. Dit is niet langer meer acceptabel voor de universitaire gemeenschap. Het is bekend dat bepaalde personen op het kabinet van de president hen de hand boven het hoofd houden en liefst een soortgelijk bestuur willen. Nu moet blijken of de president serieus is met zijn uitspraak van vlaggenschip of dat hij in de praktijk toch weer kiest voor een modderschuit. Op 2 november zal dat blijken.
Inzender bekend

error: Kopiëren mag niet!