Eyndhoven: ‘Afschaffing aansluitkosten EBS vanaf januari 2016’

Tot en met eind december nog aansluitkosten betalenEr is de afgelopen jaren een enorme scheefgroei gewest in de energiesector. Nu schijnt het zogenaamde vastrecht te zijn afgeschaft. Er worden nu abonnementskosten opgenomen. Er werden voor de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) in der tijd per resolutie aansluitvoorwaarden vastgesteld. Die aansluitvoorwaarden zijn niet veranderd. Volgens technisch directeur Marcel Eyndhoven van de EBS is er in de resolutie geen wijziging gekomen. Met ingang van januari 2016 zullen burgers niet meer worden belast met de kosten van aansluiting. Tot en met eind december 2015 zal dit wel het geval zijn.
Samuel Mehairjan, power engineer en manager Transmissie van de EBS, is van mening dat de kosten precies zo moeten worden genoemd zoals de aansluitvoorwaarden, en de aangeslagen resolutie dat noemt. “De minister kwam en zei dat vastrecht wordt afgeschaft. Toen werd de minister erop gewezen dat als vastrecht wordt afgeschaft, er grote problemen zullen volgen. Men heeft toen een nieuwe naam bedacht, door het abonnementskosten te noemen”, zegt Mehairjan. Ook de aansluitkosten worden in de aansluitvoorwaarden behandeld. De EBS zou bijvoorbeeld binnen een straal van 40 meter de aansluitkosten zelf moeten dragen. Dat gebeurt helaas niet.
Sinds 1980 werd de 10% rendement niet meer gehaald. Hierdoor werden de aansluitvoorwaarden aan de kant gezet en werd de klant gevraagd een bijdrage te leveren om zo aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. De aansluitkosten voor materialen zijn volgens Mehairjan minder dan 5% van de totale omzet van de EBS. ‘Maar als de EBS het niet heeft, moet het materiaal van ergens worden gehaald. Oneigenlijkheden hebben gemaakt dat de EBS uiteindelijk tot het besluit kwam om het materiaal zelf te laten halen. Hierdoor werd de klant niet overrompeld met wurgprijzen van importeurs.’
De klant wordt aan de andere kant wel overrompeld met hoge aansluitkosten. Zelfs voor de trafo’s moeten mensen opdraaien in gebieden waar de EBS geen infrastructuur heeft of waar de infrastructuur al overbelast is. Huishoudens worden op ‘case by case’-basis met de kosten van aansluiting geconfronteerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!