Dinotha Vorswijk: ‘Naschoolse opvang moet meer dan een portie eten zijn’

Dinotha VorswijkHet programma Naschoolse Opvang en Begeleiding (NOB) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) is momenteel stopgezet voor een evaluatie. Volgens minister Robert Peneux komen er veranderingen. ‘Voordat er veranderingen komen, moet dit programma eerst heel goed geëvalueerd worden’, zegt Dinotha Vorswijk, parlementariër van de Abop uit het district Sipaliwini. ‘Na de evaluatie moet er bepaald worden of het NOB voortgezet moet worden of niet.’
Volgens Vorswijk lag het accent van de NOB teveel op de voeding tot nu toe. ‘Je had ook hier en daar huiswerkbegeleiding. Maar er moet veel meer bijkomen. Ik denk dat aan extra lessen in bijvoorbeeld het vak Rekenen, waarin veel Surinamers zwak zijn’, legt ze uit. Vorwsijk vindt dat de naschoolse opvang op dit moment meer een ‘fun’ is voor de kinderen. ‘Na het eten achterblijven op school en spelen. Voor de ouders hebben hun kinderen dan opvang tot de middaguren.’ In het binnenland is volgens haar de NOB iets dat sec om het eten gaat.
De naschoolse opvang is sinds het begin een probleemproject geweest. President Desi Bouterse noemde het zelfs een ‘njang patu’. Verschillende oppositieleden van de DNA zeiden dat er veel corruptie plaatsvond bij dit project. Ook het probleem van het niet uitbetalen van leerkrachten die bleven op school is ons bekend. Voormalige minister Ashwin Adhin evalueerde dit project en bracht veranderingen erin. Echter bleef het rendement uit.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!