SLM-directeur Henshuys: ‘Jammer dat passagiers ongerief ondergaan’

Directeur Ewald Henshuys van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) vindt het jammer dat het incident zaterdag met de kisten van de KLM en SLM zich heeft voorgedaan op de Johan Adolf Internationale Luchthaven te Zanderij. ‘Het is ook jammer dat het de passagiers zijn die het ongerief moeten ondergaan. De SLM werkt met man en macht het ongerief tot een minimum te beperken’, zegt de directeur aan Dagblad Suriname. ‘Het onderzoek van het voorval ligt in handen van de autoriteiten van de luchthaven en formeel moeten wij de uitkomst van het onderzoek afwachten. Wat duidelijk vast staat uit ons intern onderzoek is dat het SLM-toestel stil stond geparkeerd en niet in beweging was op het moment van de aanrijding met de KLM-kist.’ Zaterdag raakte de vleugel van het KLM-toestel tijdens het trekken naar de vertrekbaan in aanrijking met de SLM-kist, die net was geland. Hierdoor heeft de vleugel van de KLM-kist schade opgelopen. Van het SLM-toestel raakte de navigatielens kapot. Hierdoor zijn zowel de vluchten van KLM als SLM naar Amsterdam geannulleerd. ‘In het kader van het onderzoek over de schade die de SLM geleden heeft, is het goed het onderzoeksrapport af te wachten’, zegt Henshuys.
Door het voorval zijn ook de vluchten PY994 en PY993, respectievelijk vanuit en naar Amsterdam van zondag 20 september, met 24 uur vertraagd. Een aantal passagiers van deze vluchten is ontevreden met het uitblijven van de communicatie, onder andere vanuit de SLM, naar hen toe. Een Surinamer, F.P., die vanuit Amsterdam naar Paramaribo moest afreizen zondag, heeft op verschillende manieren zelf geprobeerd om aan informatie te komen, nadat op sociale media bekend werd dat de vluchten vertraagd waren. ‘De SLM heeft mij nooit iets gemeld. Ik belde de country manager in Nederland, die zei dat het reisbureau waar ik geboekt had, mij die informatie moest doorgeven. Maar ik heb bij het SLM-passagekantoor geboekt en tot nu toe niets gehoord van ze’, geeft F.P. aan. Ook passagiers die naar Nederland moesten gaan, waaronder enkele Nickerianen, deden hun beklag tegenover Dagblad Suriname dat ze formeel nooit gemeld zijn.
Henshuys geeft aan dat de passagiers van zaterdag die naar Nederland moesten, geinformeerd zijn over de vertraging met 24 uur en gemeld zijn dat ze de media moesten volgen voor meer info. ‘Het ontvangen rapport is dat de afhandeling van de passagiers vrij vlot is verlopen op een andere lokatie, namelijk de vertrekhal in plaats van de aankomsthal, omdat daar de vertraagde KLM-passagiers werden afgehandeld’, vertelt de SLM-directeur. ‘De passagiers van de vlucht PY994 uit Amsterdam zondag zijn voor een groot deel gebeld en geïnformeerd via de media dat die vlucht ook met 24uur is vertraagd. Er heeft zich voor deze vlucht slechts een geringe percentage van ongeveer 10% op de luchthaven gemeld gistermiddag. Deze mensen zijn keurig opgevangen en geïnformeerd over de vertraging.’
‘De passagiers voor de PY993 van zondag 20 september zijn via de media en ook telefonisch, voor zover wij over hun info beschikken, geïnformeerd over het feit dat hun vlucht met 24 uur vertraagd is en dus nu maandag 21 september vertrekt. Indien alles volgens planning verloopt, zijn wij dinsdag 22 september weer op schema met onze Paramaribo – Amsterdam v.v.-vluchten’, zegt Henshuys.
Gisteravond zijn de vertraagde passagiers van zaterdag vervoerd, terwijl de passagiers van zondagavond vandaag vertrekken. De vertraagde KLM-vlucht van zaterdag wordt mogelijk ook vanavond uitgevoerd.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!