Minister Peneux, romanticus of realist?

Wie de ontwikkelingen bij het ministerie van onderwijs, wetenschappen en cultuur (Minowc) goed volgt, merkt bijvoorbeeld de verwaandheid van Robert Peneux waar hij – met opgeheven hoofd – breed lachend staat, te midden van een team van zeven vrouwelijke medewerkers (machogedrag) op een foto gepubliceerd in www.gov.sr op 9 september 2015. Is deze afbeelding overigens een afspiegeling van de vrouw in onze multi-etnische samenleving? Natuurlijk ben ik voor vrouwenemancipatie, maar dat moet niet ten koste gaan van de kwaliteit op een belangrijk ministerie als Minowc. Bovendien moet vrouwenemancipatie met respect worden uitgedragen! Kandidaten voor belangrijke functies dienen vooral bekwaam en geschikt te zijn voor de te ambiëren functies en dienen daarbij de juiste ervaring en competenties te beschikken. Tevens is de persoonlijkheid en een onbesmet verleden van doorslaggevende betekenis. In Suriname worden er geen strenge eisen gesteld aan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Ik ken enkele lieden die gewoon hun diploma’s hebben “gekocht” en zich “versieren” met allerlei titels terwijl ze niet eens in staat zijn behoorlijk Nederlands te spreken en of te schrijven. Deze figuren vallen natuurlijk direct door de mand! Achter de ruggen van deze personen worden er allerlei grappen gemaakt om hen belachelijk te maken. Wellicht kent u zo iemand uit uw omgeving. Terwijl nu bekend wordt gemaakt dat de ministeries geen salarissen kunnen uitbetalen aan de ambtenaren in verband met de malaise in het land ziet Peneux kans om allerlei dure organisatiemodellen te ontwikkelen om het ministerie te reshuffelen. In het vooruitzicht wordt gesteld dat er bijvoorbeeld een inspecteur-generaal komt die “minimaal” gepromoveerd moet zijn: “Alsof een promotie aangeeft dat betrokkene de juiste competenties heeft voor die functie!” In Nederland worden sommige gepromoveerden soms als roostermakers ingezet op middelbare scholen omdat ze niet competent zijn voor hogere functies: “Hoeveel gepromoveerden heeft Suriname en welke deskundigheid bezitten zij?” Aan welke universiteit hebben zij hun doctoraalstudie afgerond? Kunnen zij evenzo ingezet worden voor het weerbarstige onderwijs in Suriname? Peneux die is overgelopen van de PL naar de NDP kan beter investeren in het stapsgewijs implementeren van goed onderzochte programma’s waarbij achterstandsgebieden prioriteit genieten. Bovendien is het niet raadzaam om theorieën en modellen van bijvoorbeeld Nederland zonder pilotstudies over te nemen en toe te passen in Suriname. Het lijkt erop dat Peneux wederom met dit soort zaken bezig is. Dan bestaat het gevaar dat hij hersenschimmen najaagt.
Salariëring
Al jarenlang komt de BvL (Bond van Leraren) op voor een betere bezoldiging van de onderwijsgevenden. Uiteraard dienen tevens de ambtenaren bij het ministerie van Minowc correct gecompenseerd te worden. Noch het één noch het ander heeft plaatsgevonden. Gaat Peneux idem dito voor deze groepen van zijn ministerie een lans breken? Vanwege het zeer aanvechtbare principe van “gewijzigde beleidsinzichten” worden personen gemuteerd en wel zodanig dat zij vaak met behoud salaris thuis kunnen gaan zitten: “Begrijpt u nu de rampspoed in het land?” Hoe lang houdt Suriname het vol om gekwalificeerde personen met behoud van salaris naar huis te sturen? Een gerenommeerde bestuurskundige in Suriname heeft onlangs zijn ernstige afkeuring uitgesproken over de benoeming van de “zo geleerde dochter” van de president (miss Peggy) in zijn omgeving. De zoveelste! Het onderwijs in Suriname bevindt zich op een bedroevend laag niveau! Veel diploma’s en bevoegdheden worden in het buitenland niet (meer) erkend, omdat de curricula niet evident zijn. Wellicht ligt daar een braak terrein voor de huidige minister die zo ambitieus schijnt te zijn. Zeker na het “onberedeneerd” overlopen van de ene naar de andere politieke partij. Bovendien is het allerminst zeker dat technocraten – zoals zo vaak wordt vermoed in ons land – betere stuurlui zijn dan zij die door studie en hard werken hun promoties verdienen. Onder psychologen bestaat er voor het belonen een verdeeld standpunt: zowel betreffende de intrinsieke- als extrinsieke motivatie. Desondanks blijft het belangrijk je werk met plezier te doen (hart hebben voor je werk) en daarbij een adequate beloning te ontvangen. Zowel de intrinsieke- als extrinsieke motivatie kunnen ons persoonsgebonden prikkels opleveren die ons op een bepaalde wijze kunnen stimuleren. Daarom zeggen promoties mij vandaag de dag weinig! Het zegt wel iets over Peneux die vindt dat een functionaris gepromoveerd moet zijn zonder dat hij een profiel heeft opgesteld: noch van de functie noch van de taken voor de betreffende functionaris. Er zijn heel weinig gepromoveerden die een gezaghebbend niveau in de samenleving behalen na hun promotie. Deze stelling geldt overigens dienovereenkomstig voor alle academici. Zo heb ik – toen nog werkzaam bij het gevangeniswezen – behoorlijk wat gepromoveerden achter de tralies gezien!
Onderwijs is heel belangrijk
Het onderwijsterrein is een belangrijk gebied in de samenleving en daar moet zorgvuldig leiding aan gegeven worden. Vele jaren is dit ministerie geleid door personen die amper een pedagogische achtergrond hadden noch minder een adequate visie op beleidsterreinen die passen op onderwijsthema’s in een ontwikkelingsland. Met name het onderwijs in het binnenland en de districten vragen om aandacht en onderzoek. Eveneens de vele spijbelaars en vroegtijdige schoolverlaters! Reeds is er kritiek geuit op de minister omdat hij het uiterlijk van een kind belangrijker vindt (haardracht) als de te verwerven competenties: “Kom nou, we leven toch niet meer in de middeleeuwen!” Leerlingen dienen aan te tijd aangepast onderwijs te genieten van competente professionals die hart hebben voor hun werk. Onze kinderen dienen centraal te staan in het onderwijs en in die mate serieus genomen te worden als gelijkwaardigen in het onderwijsleerproces: “Het is toch niet meer te tolereren dat leerlingen worden mishandeld door leerkrachten?” Natuurlijk zal er veel aandacht besteed moeten worden aan de accommodatie waar er gedoceerd wordt. En aan trainingen en scholing! Vervallen en gedateerde schoolgebouwen alsmede achterstallig onderhoud in de lokalen moeten snel aangepakt worden. Uiteraard dienen de leermiddelen op peil te worden gebracht. Op Curaçao krijgen de leerlingen les in gekoelde leslokalen! Jammer dat er bij de EBS zoveel trammelant is. Maar ja, dat krijg je met een president die alleen aan zichzelf, familie en of vrienden denkt (nepotisme). De taak van deze minister moet daarenboven zijn dat hij zijn team stimuleert om op de gebieden waar achterstanden bestaan deze gemotiveerd aan te pakken. Hierbij denk ik primair aan alfabetisering- en of volwasseneneducatie. Modellen en clusters ontwerpen die in westerse landen worden toegepast, werken echt niet in Suriname! Dat weet Peneux. Wellicht gaat hij aan de slag met de voorstellen door mij gedaan voor een succesvolle en resultaatgerichte minister van Minowc die geen hersenschimmen najaagt! Anders heeft Bouterse heel snel een andere kandidaat voor dit uiterst belangrijk ministerie.
Robby Roeplall (uit Nederland)

error: Kopiëren mag niet!