Suriname's eerste ruwveevoercentrale neemt mengwagen in gebruik

Cariconnection heeft op zaterdag een demonstratiedag gehouden. Deze dag heeft in het teken gestaan van vernieuwingen in de veeteeltsector, met in het bijzonder de presentatie van de opening van Suriname’s eerste ruwveevoedercentrale en de ingebruikname van Suriname’s eerste voermengwagen voor dit doel. Er zijn nu nieuwe voederbronnen, die voorheen niet of minder geschikt waren wegens chemische en mechanische bewerking van beschikbare producten. Dit komt dus de Surinaamse veehouderij ten goede, omdat hiermee hogere en efficiëntere dierproducties tegen lagere kostprijzen gerealiseerd kunnen worden, alsook gering te behalen milieuwinst.
Het gaat bij deze om een voermengwagen met functies als snijden, mengen en doseren. Reststromen uit de agrarische productverwerking voor humane consumptie zullen door Cariconnection worden bewerkt voor hergebruik en verrijkt tot waardevolle veevoeders. Jos Camps van Cariconnection geeft aan dat hij al jaren werkt aan het idee om een ruwveevoedercentrale in Suriname op te zetten. ‘Ik als machinehouder verwerk een product voor de veehouder, waar hij op eigen kracht nooit aan zou zijn toegekomen’, zegt Camps.Andere vernieuwingen zijn nieuwe gras- en zoete bataatvarianten uit Brazilië en Cuba. Door de grote tonnages aan productie zal er volgens Camps ook veel voedingsdeskundigheid op de zaak kunnen worden losgelaten.
Het verzamelen van voer is voor de boer het meest tijdrovend. Als deze situatie is ingevoerd, waar de boer in beginsel een ‘veevoersupermarkt’ heeft, kan die zich richten op veemanagement. De boer hoeft dus geen tijd te besteden aan het op zoek gaan naar voer voor zijn vee. Dit zou volgens Camps voor een boer met 10 melkkoeien kunnen betekenen dat die er 15 koeien kan houden. Camps praat niet graag over de kosten die aan deze investering gepaard gaan, maar geeft wel mee dat met de bijkomende zaken, zoals een loods, de investering zeker boven de €100.000 zal oplopen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!