Weer seniorenburger in slechte leefsituatie aangetroffen

Weer seniorenburger in slechte leefsituatie aangetroffen.1Stichting 1 voor 12 heeft woensdagmiddag weer moeten uitrukken voor een geval waarbij een seniorenburger verwaarloosd en alleen in een woning aan de Bat en Balstraat in het ressort Livorno is aangetroffen. De 63-jarige August van Holt is ziek en in een onhygiënische leeftoestand weggehaald. In zijn oude houten woning zijn drie emmers vol met ontlasting, veel vuil zoals plasticflessen, oude kleren en onbruikbare artikelen aangetroffen. Louis Vismale, directeur van 1 voor 12, heeft per direct aan de bel moeten trekken en heeft de politie van Livorno meteen ingeschakeld voor hulp.
De seniorenburger is per ambulance afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medische behandeling. Hij had dagen niets genuttigd en was niet gebaad, omdat er geen water was. ‘Ik heb honger en heb dagen niet gegeten, geven jullie me wat te eten’, riep de oude man tegenover Vismale. De emotionele stichtingsdirecteur kon de oude man niet in die slechte leefomstandigheid laten. ‘Heel triest dat deze man langer dan een week niet heeft gegeten en dat er niemand was om hem te helpen. Zijn sanitaire behoefte deed hij in dat huis’, vertelt Vismale.
De man woont al jaren alleen en heeft geen vrouw en kinderen. Ook heeft hij geen geregeld contact met familieleden. Opa August zegt dat hij alleen met een nicht in contact is. ‘Een familielid dat niet in beeld wil komen, zei dat de man zich altijd gescheiden hield van de familie, waardoor er niet geregeld contact was. De man heeft op verschillende plaatsen gewerkt, voor het laatst voor Onderwijs’, stelt Vismale.
Jolanda Wassenaar, districtsraadslid van Paramaribo, die door buurtbewoners gebeld is geworden, zegt dat de situatie van de man triest is. Bij oriëntatie op de woonlocatie van de man heeft ze een troep aangetroffen. Wassenaar heeft het hoofd van de districtsraad en de districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost op de hoogte gebracht van de situatie. De dc heeft meteen een team van het bestuurskantoor Livorno erop afgestuurd. Zij hebben een rapport opgemaakt en opgestuurd naar de dc.
Het perceel waarop de woning van opa August staat, is overwoekerd door hoog wied en moet schoongemaakt worden. Vismale doet een beroep op de dc om zijn manschappen in te zetten voor schoonmaak van het perceel. Hij denkt niet dat de man alleen kan blijven in de slechte woning. ‘Ik vraag vanuit deze plek aan resortraadleden om zich veel meer in te zetten in hun omgeving, zodat dit soort gevallen van seniorenburgers voorkomen kunnen worden’, aldus Vismale. Vorige week werd de stichting al geconfronteerd met een soortgelijk geval van Pa Keme. Met hulp vanuit de samenleving is het gelukt om Pa Keme een betere leefomstandigheid te garanderen.

error: Kopiëren mag niet!