Chinese bakkers vrezen ergste door verhoging nutsvoorzieningen

De bijkans tientallen kleine Chinese bakkerijen vrezen het ergste door de recente verhoging van brandstof met SRD 0,40 en de aangekondigde energie- en watertarieven met meer dan 266%. Dit blijkt uit een steekproef die Dagblad Suriname in het noorden van Paramaribo deed. De bakkers verkopen dagelijks de welbekende puntbroden voor een bedrag van 40 cent per stuk. Door de doorwerking van de verhoging in grondstoffen als blom en tarwe, zullen zij genoodzaakt zijn ook hun eigen prijzen op te voeren. Dit zal volgens één van de bakkers neveneffecten hebben. Naast het feit dat hij minder klanten zal krijgen, betekent het ook tegelijk dat het betalen van huurgelden nog moeilijker wordt. De zware ovens die gebruikt worden, verbruiken veel elektriciteit. De meeste van deze buitenlanders hebben hun bakkerijen in gebouwen van derden opgezet. Hiervoor moeten zij maandelijks enkele honderden Amerikaanse dollars neertellen. “Fa mi go pai so wan moni. Den mang disi law”, stelt een boze bakker tegenover de krant.
Verhoging brandstofprijzen zorgt ook voor andere problemen
Behalve de eerder aangehaalde problemen zitten Chinese bakkers met ook een ander probleem. Na de broden dagelijks in de bakkerij te hebben gebakken, zorgen zij ook ervoor dat deze in de supermarkets worden geleverd. In de meeste gevallen wordt dit met een eigen vervoersmiddel gedaan. De brandstofprijs wordt doorberekend in de leveringsprijs. Indien zij de producten nog duurder aanleveren, zullen er twee problemen ontstaan. In eerste instantie zal de winkelier weigeren om de broden af te nemen of hij neemt de broden wel, maar kan deze niet verkopen. De bakker moet in sommige instanties de broden weer terug nemen en loopt zijn financiële schade verder op.
Sedert de regering Bouterse/Amerali besloten heeft dat bakkerijen onder andere niet meer vergunningsplichtig zijn, zijn er in rap tempo Chinese bakkerijen als paddenstoelen uit de grond gerezen. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft de liberalisatie van de prijs van puntbroodjes (Chinese puntjes) in 2010 doorgevoerd. Sindsdien mogen de prijzen zelf worden bepaald. In vrijwel elke buurt is er zo een bakkerij te vinden die ‘warme broden’ aanbiedt. Deze bakkerijen zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot onmisbare plekken in buurten.
FR

error: Kopiëren mag niet!