Jogi: “Bouterse heeft volk bedonderd!”

Assembleelid Mahinder Jogi is niet te spreken over de drastisch ingevoerde impopulaire maatregelen van de regering. “De regering, de president heeft het totale volk belazerd. Hij heeft de mensen letterlijk bedonderd!”, stelt de politicus fel tegenover Dagblad Suriname. De parlementariër wijst de vinger direct naar minister Reguillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen die vanaf zijn aantreden had aangekondigd geen enkel verhoging van stroom- en watertarieven door te zullen voeren, zolang de betrokken staatsbedrijven niet goed waren doorgelicht. “Ik weet niet of die doorlichting al af is. Kennelijk heeft de president hem dan overruled”, stelt Jogi. De VHP-topper zegt dat hij de verhoging van brandstofprijzen met SRD 40 cent niet nodig heeft gevonden. Zo verwijst hij naar een deal waarbij Staatsolie door de regering Bouterse 1 was aangewezen als de trekker van de Petrocaribe-deal, wanneer het gaat om het aankopen van brandstof. Staatsolie leverde rechtstreeks brandstof aan de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). Van meet af aan werd volgens de VHP’er een constructie gemaakt, waardoor de opgekochte brandstof niet rechtsreeks naar het energiebedrijf ging, maar via een tussenpersoon werd geleverd. Dit zorgt ervoor dat zaken onnodig duurder voor de EBS worden geleverd. Jogi vindt dat het volk onnodig opdraait voor de incompetentie van anderen. De prijzen van energie en water zijn bijkans 4 tot 5 maal verhoogd.
Ook tussenpersonen bij levering kookgas
Iets anders dat op de kosten van de NV EBS speelt, is de invoer van kookgas. Bij de invoer van kookgas was het tijdens de regering Wijdenbosch zo dat iemand intermediair was tussen de leverancier en de EBS. Toen de Nieuw Front 2-regering aan de macht kwam, is dat gestopt. Nu is het volgens Jogi wederom zo dat iemand als intermediair optreedt. Hierdoor ontstaan er volgens hem ook onnodige kostenverhogingen die afgewenteld worden op de consument. “Moet de NDP wederom miljoenen maken ten koste van de samenleving?”, vraagt Jogi zich af. Jogi zegt dat het oorspronkelijke voorstel van het Financieel Economisch Platform (FEP) een verhoging van SRD 0,35 bedroeg. Hij is totaal tegen elke vorm van verhoging.
Bouterse maakt misbruik van recesperiode DNA
Jogi zegt dat het staatshoofd wederom misbruik maakt van de recesperiode van het parlement tot 25 september. “Bouterse is zeer listig om dit te doen. Het volk is hierdoor helemaal niet geraadpleegd.” Jogi zegt dat hij als parlementariër in ieder geval de zaak niet zo zal laten.
Rijstsector wordt totaal lamgelegd
Jogi zegt dat het te verwachten is dat de rijstsector verder wordt lamgelegd. Boeren zijn volgens hem op het punt alles op de veiling kwijt te raken. Hij vindt het totaal ongehoord dat zo een drastische maatregel is doorgevoerd zonder de actoren eerst te raadplegen. “Dan wil de president Suriname nog tot de voedselschuur van Suriname maken?”, vraagt de politicus zich af. De parlementariër zegt dat de president de boeren reeds in 2010 heeft beloofd dat wanneer hij aan de macht zou komen, hij de government take op brandstof zou afschaffen. Uitgaande van de cijfers van het ministerie van LVV, waar aangegeven wordt dat 30.000 hectare per seizoen wordt ingezaaid, betekent dat er per jaar 60.000 hectare zal moeten worden ingezaaid. “Als je 165 liter brandstof nodig hebt voor 1 hectare, wil dat zeggen dat de de rijstboeren 4.950.000 liters nodig zullen hebben in totaal. Het bedrag dat hieruit voortvloeit aan verhoging is volgens Jogi schrikbarend. Daarnaast komen er volgens hem andere kosten kijken.
‘NDP die tegen verhogingen was, voert verhogingen in’
Jogi vindt het frappant dat de Nationale Democratische partij (NDP), die voor de verkiezingen van 2010 faliekant tegen impopulaire maatregelen was, nu nog ergere maatregelen invoert. In het jaar 2000 was de paarse partij de eerste die de straat opging om te protesteren tegen de toen aangekondigde brandstofverhogingen. Jogi zegt dat uiteindelijk VHP-voorzitter Chan Santokhi zal moeten beslissen of de partij ook zal protesteren. Santokhi had reeds eerder aangekondigd dat de partij niet eens was met enkele voorstellen die ingediend zijn door het FEP. De VHP-voorzitter gaf aan duidelijk zijn stem te zullen laten horen, als de regering de voorstellen van de oranje partij aan haar laars lapt.

error: Kopiëren mag niet!