Vroegtijdige medische hulp aan alleenstaande zieke seniorenburger

1Vroegtijdig1Lucien Gemerts, een 69-jarige seniorenburger, heeft in het weekend net op tijd medische hulp gekregen. Hij is vrijdagavond in een smerige en ongezonde situatie aangetroffen op zijn woonadres aan de Bolletriestraat. Buurtbewoners die de man een aantal dagen niet hadden gezien, namen een kijkje op het adres. Daar troffen ze hem alleen en ernstig ziek aan in een ondergoed. De bewoners schakelden Stichting 1 voor 12 in voor dringende noodhulp. Het lukte met medewerking van de politie en brandweer om de man de volgende ochtend met een ambulance te vervoeren naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
De oude man bleef alleen in een vervallen huisje, omringd door hoog wied. Hij kreeg regelmatig bezoek van ongedierte zoals ratten, muizen en slangen. Louis Vismale, voorzitter van 1 voor 12, die de verantwoordelijkheid van de man op zich heeft genomen, zegt dat de man geen contact heeft met familieleden en zijn leefsituatie zeer erbarmelijk is. Hij had volgens Vismale dringend hulp nodig, ‘anders zou men een lijk daar aantreffen’. ‘De man woont letterlijk op een vuilnisbelt. Dat konden wij van 1 voor 12 niet aanzien. We hebben per direct werk van gemaakt dat hij medische hulp kon krijgen’, legt de stichtingsvoorzitter uit. De artsen van het AZP hebben uit voorlopig onderzoek geconstateerd dat de man ziekte van wijl heeft opgelopen en verder last heeft van een huidinfectie, die een abnormale zwelling van beide benen heeft veroorzaakt.
Vismale geeft aan dat de man niet in deze slechte leefsituatie kan terugkeren. Hij doet een beroep op de samenleving, met name de verpleegtehuizen, om deze armzalige oude man te helpen met de opvang in een tehuis. De man had kort voor zijn opname in het ziekenhuis totaal niks en was alleen in zijn ondergoed aangetroffen. De stichting heeft er alles aan gedaan om kleding en benodigdheden in het ziekenhuis voor hem te regelen. ‘We hebben geen medische papieren van die man, maar desondanks helpen de artsen hem tot waar ze kunnen. Al zijn papieren moeten opnieuw in orde gemaakt worden.’ De arts heeft de stichting een brief meegegeven om via Sociale Zaken zijn verzekering in orde te maken.
‘Pa Keme’, zoals de man bekendstaat in de samenleving, is cd-verkoper onder de markt en heeft jaren in de Kawina muziekformatie Limbo gespeeld. Hij heeft daarnaast met verschillende andere bands opgetreden. Pa Keme heeft maar 1 zoon, maar die heeft bijna geen contact en geen goede verstandhouding met zijn vader. De stichting speurde de zoon op, maar die wilde niet veel kwijt over zijn relatie met zijn vader. Hij zegt wel zijn vader te zullen bezoeken in het ziekenhuis, maar zelf kan hij niet veel voor hem doen. Ook met de rest van zijn familie blijkt de man geen contact te hebben. Vismale doet een beroep op familieleden om contact op te nemen met de stichting om meer informatie van de man te verkrijgen, zodat hij beter geholpen kan worden.

error: Kopiëren mag niet!