Gangaram Panday weet niets van geen vergunning voor straatventers

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte dinsdag tijdens de openbare vergadering van het parlement op dat eerder gezegd is door de regering dat straatventers geen vergunning nodig hebben. Zij wilde weten wanneer er hierin wijziging is gekomen. Volgens gewezen buurtmanager Keshopersad Gangaram Panday was het in zijn periode, tot en met januari 2014, nooit het geval dat de straatventers geen vergunning nodig hadden voor het verkopen van hun waar. “Er is een wet dat voorschrijft, dat als jij jou waar, op particuliere of openbare terreinen, aan de man wil brengen, jij in het bezit moet zijn van een vergunning. Dit met uitzondering van de verkoop van de goederen waarbij je niet vergunning plichtig bent. Ik heb nooit gehoord dat men geen vergunning nodig had. Als dat waar mocht blijken, dan was er sprake van een gedoogd beleid. In mijn periode was er geen gedoogd beleid. In de tijd van Santokhi vooral niet.
Als je mensen van straat haalt, moet je ook proberen de mensen ergens te accommoderen. Zo hebben we het ook gedaan met de dc van toen, met ondersteuning van de minister van Openbare Werken, om een geschikte locatie uit te zoeken. Zo is de Kwakoemarkt ontstaan, waar ongeveer 300 straatventers een plaats hebben gevonden. We hebben bij de Centrale Markt een reorganisatie gepleegd waar ongeveer 500 straatventers zijn geaccommodeerd. Bij de Vreedzaammarkt zijn er ongeveer 75 straatventers geaccommodeerd. Er is dus duidelijk geen beleid gevoerd waarbij de mensen brodeloos zijn gemaakt. Nu heeft DNA het erover dat de mensen brodeloos worden gemaakt. Ik ben er ook mee eens dat de mensen niet brodeloos moeten worden gemaakt. Men moet oplossingsmonddelen bedenken om de mensen ergens te accommoderen. De dc van Paramaribo Noord-Oost is momenteel bezig de straatventers te registreren. Hij wil kijken hoeveel straatventers er zijn. Daarna zal hij kijken waar zij eventueel geplaatst kunnen worden”, zegt de gewezen buurtmanager.
Wat volgens Gangaram Panday ook moet worden opgemerkt is dat bepaalde straatventers niet op de legale markt willen verkopen. Zij verkopen volgens Gangaram Panday liever over straat om hun waar sneller aan de man te kunnen brengen. Het overgrote deel verkoopt zonder een vergunning, en betaalt dus ook geen belasting. “Ze hebben een aantal voordelen als reden aangegeven om op straat te verkopen. Maar hierdoor krijg je een onoverzichtelijke, en onveilige situatie, voor hen en de voetgangers. Het geeft een onveilig gevoel aan de samenleving. De DC meent het dus ook goed met de straatventers en kijkt op welke wijze ze geaccommodeerd kunnen worden”, aldus Gangaram Panday. De Centrale Markt is momenteel ook bezig met een herregistratie waarbij er zal moeten blijken hoeveel accommodatie mogelijkheid er nog op de marktopen staat.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!