Ferdinand Lynden beëdigd tot kandidaat-notaris

Ferdinand LyndenTijdens een buitengewone openbare terechtzitting van het Hof van Justitie is gisteren mr. Ferdinand Lynden beëdigd tot kandidaat-notaris. De beëdiging geeft Lynden nu de bevoegdheid om als kandidaat-notaris in de functie van beroepsnotaris te kunnen waarnemen. Met de benoeming van Lynden als kandidaat binnen het notarieel beroep is het aantal notarissen nu verder opgelopen. Thans zijn er meer dan 20 kandidaat-notarissen, die op een beëdiging tot beroepsnotaris wachten. In artikel 3 ‘Wet Notarisambt’ is bepaald dat de hoogte van het aantal notarissen ten hoogste 20 bedraagt en bij Staatsbesluit wordt vastgesteld. Dit houdt in dat benoembare kandidaat-notarissen niet tot notaris benoemd kunnen worden, zolang er geen plek vrij komt voor benoeming. Een kandidaat-notaris kan zo echter ook nooit benoemd worden tot notaris.
De pensioengerechtigde leeftijd van een notaris is thans gesteld op 65 jaar. Volgens Hof-president Iwan Rasoelbaks kan hier slechts verlenging worden verleend als het geval wel dringend is. Suriname heeft op dit moment het maximum aantal van 20 beroepsnotarissen bereikt. De laatste persoon die toegelaten werd, was Shyamal Bishoen in mei 2015. Toen was het maximum aantal al bereikt. De laatste kandidaat-notaris die toegelaten werd als beroepsnotaris was mr. Kitty Olff. Zij had 4 jaar moeten wachten op de beëdiging. Ook Olff maakte zich zorgen om de wetgeving met betrekking tot dit beroep.
FR

error: Kopiëren mag niet!