Medewerkers verkiezingen wachten meer dan twee maanden op geld

Diverse medewerkers die voor en tijdens verkiezingsdag 25 mei hun diensten hebben verleend, blijken nog steeds niet door de overheid te zijn uitbetaald. Meer en meer zijn via media en social media kritische geluiden te horen van mensen die voor, tijdens en na de verkiezingsdag hebben gewerkt en nog steeds wachten op de hun toegezegde vergoeding. Onder die medewerkers vallen onder andere colporteurs (die stemkaarten uitreikten), mensen die stemformulieren hebben helpen vouwen en personeel van de diverse stembureaus. Vooral onder het stembureaupersoneel heerst nu onvrede. Er zijn stembureaumedewerkers die 25 mei bijvoorbeeld al rond half vijf ’s morgens in hun stembureau aanwezig waren en pas de volgende ochtend, 26 mei, tegen drie uur huiswaarts konden gaan. Gedurende die periode hadden zij nauwelijks een pauze. De pauze die er formeel was, rond het middaguur, werd gebruikt om zelf een stem uit te gaan brengen. Ook tijdens een uur ‘rust’ aan het begin van de avond, 25 mei, werd over het algemeen doorgewerkt.
Minister Andy Rusland van Financiën zegt in reactie hierop aan Dagblad Suriname dat hij hierop geen zinnig antwoord kan geven, omdat het de taak van zijn collega Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken is om voor de uitbetaling van deze mensen te zorgen. De bewindsman wenste echter niet verder in details in te gaan, voordat zijn collega heeft gesproken. De Biza-minister bleek echter niet bereikbaar te zijn voor de krant. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had een door De Nationale Assemblee (DNA) goedgekeurde begroting voor de verkiezingen van SRD 85 miljoen ontvangen.
Stembureaupersoneel had vernomen, dat zij binnen twee weken na de verkiezingen zouden worden betaald. Dat werd later ‘bijgesteld’ naar de laatste week van juni en weer naar midden juli. Inmiddels wachten de mensen al langer dan twee en een halve maand op hun gelden.
Eén van de verontruste medewerkers geeft aan dat zij van plan was deze gelden te gebruiken tijdens de vakantie. Zij is een gepensioneerd ambtenaar en heeft het geld hard nodig.
FR

error: Kopiëren mag niet!