Clad constateert grove misstappen in uitgavenbeleid EBS-directeur

Clad constateert grove fouten in uitgavenbeleid EBSVan scheefinkopen tot meer dan 4 miljoen Euro weg
De Centrale Landsaccountants Dienst (Clad) is tijdens haar onderzoek naar vermeende corruptieve handelingen binnen de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS) met enkele rare zaken geconfronteerd die allemaal neerkomen op een slecht uitgavenbeleid van directeur Willy Duiker. In het ettelijke pagina’s tellende rapport wordt als eerste melding gemaakt van een fout van Euro 402.832 in de concept jaarrekening van 2014. Het gaat hier om leveringen van ‘Superior Contracting NV’ die in het magazijn van de NV EBS te Livorno zijn ontvangen in de periodes 30 december 2014 en 10 februari 2015. Dit bedrijf was als intermediair aangetrokken om spullen aan te schaffen bij Necarex BV. Het contract blijkt in geen enkel geval voordelig te zijn voor het Energiebedrijf. Beide bestellingen betreffen NYCWY entrance kabels. Volgens de Clad zijn deze bestellingen niet verwerkt in de ‘Magazijn Ontvanglijst_LIS’ en heeft zij uit de verklaringen van het hoofd Procurement kunnen constateren dat de jaarlijkse inventarisatie gehouden zou worden op 12 december 2014. Opmerkelijk is dat de goederen per die datum nog niet waren ontvangen, omdat de prijsonderhandeling met de leverancier nog gaande was. Aangezien de goederen niet waren geretourneerd en opgeslagen in het magazijn, diende dit bij het opmaken van de jaarrekening 2014 alsnog te worden verwerkt en verantwoord in de jaarrekening. De jaarrekening 2014 bevat volgens de Clad daarom de fout van het voornoemd bedrag.
Vermeende omzeiling interne procedure EBS bij aanvraag goederen en diensten
De Clad constateert dat Duiker de ‘Procedure aanvraag Goederen en Diensten’ heeft omzeild bij de bestelling van deze goederen. Volgens het Clad rapport geeft Duiker aan dat betreffende procedure betrekking heeft op ‘direct charge’ goederen en niet op magazijngoederen. Volgens verklaringen van de directeur bestaat binnen het staatsbedrijf geen schriftelijke procedure voor de beheersing van magazijngoederen, terwijl hij juist de persoon is die de procedure in 2012 heeft geaccordeerd. Zowel het hoofd van de afdeling procurement als de rest van de magazijnmedewerkers zijn zich er niet van bewust dat de procedure niet voor gewone magazijngoederen geldt. Binnen de interne organisatie van het magazijn te Livorno hebben cruciale functionarissen geen zicht op de documentatie inzake de levering. De waardering van de door Superior Contracting NV geleverde voorraden in het LIS is op zijn minst als discutabel aan te merken, vanwege de discutabele berekening in de prijzen van de goederen.
Winstopslag van 100% door verkeerde handelswijze
Volgens het rapport is er sprake van het dubbel in rekening brengen van een rentecomponent en Financial Cost in de overeenkomst inzake verstrekking van de revolving kredietfaciliteit en bij het aangaan van individuele transacties door Superior Contracting NV. Eveneens is sprake van een winstopslag van boven 100%, hetgeen als zeer ongebruikelijk is aan te merken. De onderbouwing van de belasting component blijft vooralsnog onduidelijk. De Clad stelt op grond van het onderzoek vast dat gezien de gehanteerde prijsopbouw door Superior Contracting NV ten opzichte van de Cost van 34.39% (bij rechtstreekse aankoop bij Necarex B.V) een bedrag van Euro 4.187.302,38 te veel in rekening is gebracht aan de NV EBS.
Duiker verschaft geen duidelijk antwoord voor directe aanschaf goederen
Superior Contracting NV heeft de opgave van de te bestellen goederen en aantallen rechtstreeks van de EBS topman ontvangen. Op de vraag waarom dit niet via de CTO of de afdeling Procurement is gelopen, heeft de Clad geen antwoord ontvangen. De inkopen zijn volgens de Clad op basis van de ‘Behoeftelijst/ Prognosestaat’ gedaan, hetgeen intern niet betrouwbaar wordt ervaren. Volgens de Clad is er sprake van onevenwichtigheid in de soort en het aantal bestelde goederen, van met name een vijftal soorten kabels welke overvloedig is besteld, terwijl andere goederen die moeten leiden tot het leveren van volledige pakketten voor aansluiting aan EBS klanten niet worden besteld. Dit fenomeen wordt volgens de Clad aangeduid als ‘Scheefinkopen’, waar het inkoopbeleid, vanaf het aangaan van de overeenkomst met Superior Contracting NV tot heden, kennelijk niet gericht was op een optimale dienstverlening aan EBS klanten. De Clad heeft op basis van alle onderzoeken vijf vragen aan Duiker gesteld, waarvan hij geen enkele heeft kunnen beantwoorden.
FR

error: Kopiëren mag niet!