Riad Nurmohamed: “Maatregelen moeten zo snel mogelijk worden doorgevoerd”

Riad-1-mailDe FEP heeft de regering procedures aanbevolen in het proces van besluitvorming en eventuele uitvoering van maatregelen. Het gaat bij deze om het beperken van het aantal maatregelen, het goed voorbereiden van maatregelen en opvangmaatregelen. Wat FEP ook aanbeveelt is het voorleggen van de voornemens aan het parlement. “Geef aan hoe u zelf het goede voorbeeld zult geven in bezuinigingen. Voer uit en monitor de uitvoering. Beheers de begroting en voorkom herhaling van het probleem”, staat in het adviesrapport van de FEP. De nummers twee en drie van de maatregelen die zijn aanbevolen zijn de verhoging van de tarieven van water en elektriciteit. Volgens parlementariër Riad Nurmohamed zijn er veel maatregelen waar hij het mee eens kan zijn maar er zijn ook zaken waarmee hij zich niet kan conformeren. De maatregelen qua de nutsvoorzieningen zijn volgens hem wel van evident belang. “De nutsbedrijven zijn al jaren in grote problemen. Nutsvoorzieningen zijn prioriteit. Je moet gezond drinkwater hebben. Er zijn genoeg mensen in Suriname die geen gezond drinkwater hebben. Als je hoort wat mensen voor het aanleggen van kabels moeten betalen, is het niet acceptabel. Wij moeten dus bereid zijn om te betalen voor water en energie, zodat iedereen in het land ook geholpen kan worden. We betalen heel goedkope tarieven. Als iedereen meehelpt aan het gezond maken van de bedrijven dan kunnen de bedrijven al hun voorzieningen verbeteren.
EBS en SWM moeten zelfstandig opereren
Als parlementariër ga ik voor het gezond maken van EBS en SWM. De bedrijven moeten zelfstandig kunnen opereren. Dit is een maatregel die allang moest zijn genomen, maar overheden spelen politiek ermee. Vooral bij de EBS is de aanpassing nodig. Hierdoor gaan mensen ook leren om zuinig om te gaan met water en energie. Het hele pakket van maatregelen heeft gewoon te maken met het slecht financieel beleid dat de afgelopen 5 jaren is gevoerd. Men heeft onnodig veel geld uitgegeven, zonder een gedegen planning te maken. Het was ‘short time thinking’. Wij van de VHP hebben een traditie en lering om op lang termijn te leren denken, en daarvan houden kiezers niet. Kort termijn denken is waar kiezers en politici van houden. Dit is een les die we leren uit het kort termijn denken. 5 jaren flink uitgeven en de volgende 5 jaren pinaren. De maatregelen moeten zo snel mogelijk worden doorgevoerd”.
De zittende regering zet een wolk boven het volk
Nurmohamed betwijfelt ook de waarschijnlijkheid van het in financiële nood verkeren van het land. “Ik weet ook niet of de regering werkelijk in financiële problemen zit. De president zegt dat er problemen zijn, maar de voorzitter van de vaste commissie van Financiën in de DNA zal toch niet zomaar zeggen dat er geen problemen zijn? Ik neem aan dat hij geschoold is, stukken heeft bestudeerd, en niet zomaar zegt dat er geen probleem is. Ik ga er wel van uit dat er geen financiële problemen zijn. De zittende regering zet een wolk boven het volk. Men zoekt drogreden ten gunste van zichzelf. Als je zaken verhoogt, heb je meer ruimte om te spelen. Ik ga ervan uit dat er voldoende middelen zijn, maar men creëert nu een sfeer om kennelijk te doen alsof er geen geld is zodat er ruimte is om andere leuke dingen te doen”, aldus Nurmohamed.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!