Inferieure armaturen groot risico voor brandveiligheid

Het beste aan een verbinding is haar betrouwbaarheid (1).3
Het beste aan een verbinding is haar betrouwbaarheid (1).1
Het beste aan een verbinding is haar betrouwbaarheid (1).2Het afgelopen halfjaar zijn er al meer dan veertig woningbranden geweest. Veel van deze branden hadden elektrotechnische oorzaken. Waar gaat het mis? Er is apparatuur te koop die onveilig blijkt te zijn en van slechte kwaliteit. Goedkoop is duurkoop, zegt men. Het gaat om elektrotechnische inferieure materialen. Materialen die (vaak) in China zijn gemaakt en veel gelijkenis vertonen met de originele producten. De verpakking is identiek en ook de logo’s, kleuren en gebruikte materialen komen overeen. Het kaf is dan ook haast niet van het koren te scheiden. Toch bestaat er een heus verschil tussen echt en nep en kan er gesproken worden over tweederangs producten. Deze inferieure materialen voldoen namelijk niet aan de gangbare veiligheidsstandaarden en het ontbreekt aan enige vorm van certificering en kwaliteitscontrole.
In een eerder interview met Dagblad Suriname gaf ex-DNA-lid Guno Castelen al aan zich zorgen te maken over de vele producten die ons land binnenkomen. ‘Suriname moet beter gaan letten op de standaarden.’ Castelen zei dat het te vaak voorkomt dat producten kwalitatief gezien niet voldoen aan de eisen. ‘Het lijkt wel alsof Suriname een dumpland is geworden voor bepaalde producten.’
Onderzoek Brandweer
Een aantal jaar geleden heeft de brandweer onderzoek gedaan naar de vermoedelijke oorzaken van brand. Er werden drie hoofdgroepen geïdentificeerd, waaronder branden elektrisch van aard. Brandweervoorlichter Ulrich Coats geeft aan dat armaturen van mindere kwaliteit de oorzaak kunnen zijn van brand, maar hamert erop dat het verantwoord gebruik van elektriciteit nog meer van belang is. Om er zeker van te zijn dat het product voldoet aan bepaalde standaarden, raadt Coats aan om bij EBS erkende installateurs te rade te gaan.
‘Bij officiële elektra denk je misschien dat je alleen betaalt voor een merknaam, maar eigenlijk koop je je eigen veiligheid’, stelt Shaik Eduard Maikoen, importeur van diverse Europese gekwalificeerde elektronica. ‘Is uw veiligheid nu echt die paar uitgespaarde dollars waard?’ De hitte-opbouw is in veel gevallen niet goed gereguleerd, met als gevolg dat de producten verantwoordelijk kunnen zijn voor elektrocuties, brandwonden en branduitbraken.
Maar hoe kan het dat deze producten zonder enige vorm van kwaliteitscontrole op de schappen belanden? Dagblad Suriname ging op onderzoek uit en heeft verschillende instanties gebeld. We werden van de kast naar de muur gestuurd en kunnen hoogstwaarschijnlijk hieruit concluderen dat geen van deze instanties bij de import van dit soort goederen betrokken is.

error: Kopiëren mag niet!