Inkomsten staat biedt geen ruimte voor beleid

Het Financieel Economisch Platform (FEP) heeft vanaf haar instelling op 27 juli in zeven langdurige, openhartige en diepgaande plenaire sessies gebogen over de maatregelen die de regering haar ter hand heeft gesteld. In het rapport dat zij aan president Desi Bouterse heeft aangeboden wordt duidelijk aangegeven dat het platform uit haar informatie-uitwisseling en de dialoog heeft moeten concluderen dat de huidige staatsinkomsten van het land bijna geen ruimte heeft voor beleid, omdat vrijwel alle middelen nodig zijn voor de lopende uitgaven als betaling van salarissen en andere belangrijke uitkeringen. De regering wil daarom het begrotingstekort terugdringen met SRD 1 miljard per jaar door meer inkomsten te genereren, efficiënter om te gaan met de middelen en minder subsidies beschikbaar te stellen. Volgende de FEP zijn de Staatsinkomsten uit export van mineralen sterk teruggevallen, waardoor er nu een begrotingstekort van ongeveer SRD 1.2 miljard is ontstaan. De overheid heeft volgens de FEP een acuut financieringsprobleem, waardoor ook de lopende uitgaven in gevaar dreigen te komen.

error: Kopiëren mag niet!