Doekhie: “Ministers moeten eigen receptie bekostigen”

Als het aan assembleelid Rashied Doekhie ligt moeten nieuwe ministers zonder receptie op het kabinet van president Desi Bouterse worden beëdigd. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat hij geen voorstander is dat het staatshoofd direct na zijn inauguratie op 12 augustus zijn nieuwe ministers zal beëdigen. Doekhie vindt dat het staatshoofd rustig genoeg tijd moet hebben om de juiste ministers te zoeken, omdat de regering Bouterse 2 voor een ander beleid moet gaan. Gezien het feit dat het land ernstige financiële problemen tegemoet gaat, kan het volgens Doekhie niet meer zo zijn dat bewindslieden na geloop van tijd wederom vervangen moeten worden. Dat kost volgens hem veel meer dan een receptie. Zo stelt hij voor om alle huidige ministers, die niet een goed beleid hebben gevoerd, helemaal niet in aanmerking moeten komen voor een herbenoeming. Op de dag van de inauguratie kan het staatshoofd volgens hem met een of twee ministers beginnen. Doekhie geeft aan dat een langere wachttijd voor benoeming van alle overige ministers de staat geen enkel koper cent zal kosten, wanneer de beëdiging eenvoudiger wijs op het kabinet van de president wordt gedaan. Indien de pas beëdigde minister behoefte heeft aan een feest zou dat volgens hem uit zijn eigen zak moeten komen. “Ik denk wel dat zij dat kunnen betalen”, aldus Doekhie.
Niet eens een halve loempia bij beëdiging Algoe en Leilis
Doekhie memoreert de gevallen van de ministers Soeresh Algoe en Edmund Leilis wiens beëdiging helemaal zonder ceremonie is geweest. “Er is toen niet eens een halve loempia weggegeven?”, stelt de volksvertegenwoordiger. Hij vindt dat alle nieuwe ministers een voorbeeld van deze twee heren moet opvolgen. “De mensen moeten beseffen dat er geen verspillend beleid meer gevoerd mag worden. Daarom moeten wij ook ministers hebben die deze kwestie zullen begrijpen”, stelt de politicus.
Kosten inauguratie tegen de SRD 2 miljoen
Doekhie geeft aan dat er volgens zijn voorlopige informatie begrepen is dat de kosten voor de inauguratie niet meer dan SRD 2 miljoen zal kosten. De inauguratiecommissie onder leiding van assembleelid Amzad Abdoel heeft volgens hem drastisch bezuinigd om geen onnodige uitgaven te doen. Abdoel gaf in eerste instantie aan dat de kosten tegen de SRD 4 miljoen was. Toen waren echter nog niet alle kosten gedaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!