Meer investeren in verloskundigen

Meer investeren in verloskundigen.1
Meer investeren in verloskundigen.2In de Royal Ballroom van Torarica is men gestart met de Regionale Conferentie voor Verloskundigen. Het thema van de conferentie is ‘Invest in healthy pregnancies: invest in midwives’. De nadruk wordt inderdaad gelegd op verloskundigen en hoe belangrijk de taken van deze groep is. Een verloskundige, vroedkundige of vroedvrouw, houdt zich bezig met het begeleiden van de normale, ongecompliceerde zwangerschap en bevalling. Een vertegenwoordiger van het ministerie van Volksgezondheid gaf aan wat de taken zijn van de verloskundige. ‘Het ministerie gelooft in de waarde van de verloskundige en dat er meer geïnvesteerd moet worden in hen. Zij zijn degene die alles in goede banen moet leiden van de zwangerschap tot de geboorte van het kind’, aldus de vertegenwoordiger. Frances Day- Stirk president van International Confederation of Midwives (ICM), stelt dat het ICM vroedkundige verenigingen over de hele wereld versterkt. Investeren in de verloskundige is belangrijk, omdat ze de levensverwachting en welzijn van moeders en baby’s verbeteren. Na gesproken te hebben met de minister van Volksgezondheid kwam de ICM-president tot de conclusie dat Suriname nog heel veel uitdagingen heeft waaraan zij moet werken. Uitdagingen zoals het verkrijgen van de juiste apparatuur.
Kindersterfte afgenomen met 40%
Lachmi Kodan, gynaecoloog, gaf tijdens haar presentatie aan hoe de zaken staan met betrekking tot de kindersterfte in Suriname. Onderzoekingen wijzen uit dat Suriname van 1990 -2013 een afname in kindersterfte heeft gehad van ongeveer 40%. ‘We zijn er echter nog niet.’ Suriname zit wel binnen de top 5 landen, waaronder Haïti, Guyana, Guatemala, Bolivia en Suriname als laatst, met een gereduceerd kindersterftecijfer. In Suriname streven we naar het verminderen van kindersterfte en het verbeteren van de gezondheid van moeders. ‘Wat we moeten doen om verandering te brengen in de huidige situatie is het installeren van een gemeenschappelijke structuur, implementeren van richtlijnen, investeren in de training en opleiding van verloskundigen en alle andere organen en de samenleving betrekken in deze veranderingen’, aldus Kodan.
De Surinaamse Organisatie voor Verloskundigen organiseert namens de International Confederation of Midwives (ICM) van 15 tot en met 17 juli de Regionale Conferentie voor Verloskundigen, die gisteren officieel van start is gegaan. Tijdens de conferentie zullen verloskundigen uit Noord- en Latijns Amerika doen aan kennisuitwisseling. De bijeenkomst wordt voor het eerst in Suriname gehouden. Er worden ruim 350 verloskundigen verwacht.

error: Kopiëren mag niet!