Competenties moeten meetbaar zijn

Querlijn Hidalgo, de oprichter van de Stichting Opleiding en Onderzoek in Suriname (Soos), studeerde onlangs af van de masteropleiding Education, Innoveren en Implementeren. De Soos biedt de opleidingen Marketingmanagement en Economie aan. Wat Hidalgo als opleidingsdirecteur opviel, was dat bij de ene opleiding er veel praktijkgerichte zaken worden aangeboden, maar bij de andere opleiding dit wat minder was. Zij heeft toen een analyseonderzoek gedaan bij de opleiding Economie, waarbij zij is nagegaan in welke mate de toetsvormen aansluiten bij het competentiegerichte karakter. Het resultaat van dat onderzoek was ten opzichte van ‘het competentiegericht zijn’ negatief.
Als gevolg van het resultaat van haar analyseonderzoek voerde Hidalgo een interventieonderzoek in haar thesis om na te gaan hoe er daadwerkelijk kan worden overgegaan tot assessments(toetsing) van competenties. “We wilden weten wat competenties precies zijn en hoe wij ons als instituut ervan kunnen overtuigen, wanneer we studenten afleveren, dat de studenten daadwerkelijk competent zijn om in de maatschappij te functioneren. Hoe kunnen we daadwerkelijk de competentie van onze studenten toetsen?”
Wanneer er assessments van studenten worden afgenomen moet dat op verschillende momenten worden uitgevoerd. Voor deze assessment heb je ook speciale personen nodig (assessoren). Volgens Hidalgo kan niet iedereen assessments uitvoeren. Asseroren hebben specifieke competenties. Hidalgo geeft aan dat zij samen met de docenten van Soos precies wist welke niveau zij wilden bereiken en hebben dat niveau ook bereikt. Zij heeft als interventie, de docenten getraind tot assessors. Als resultaat daarvan heeft zij nu 9 getrainde assessors kunnen opleveren. De 9 getrainde assessors voldoen nu aan alle criteria die voor een assessor worden gesteld en dat is ook met onlangs uitgevoerde assessments bewezen. Hidalgo noemt dit met trots een fantastisch resultaat. De resultaten van dit onderzoek zijn volgens Hidalgo generaliseerbaar en kunnen ook door andere instituten worden gebruikt. “Elke docent die op een beroepsgericht onderwijsinstituut werk, ongeacht mbo of hbo, kan assessor worden”, aldus Hidalgo.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!