President krijgt presentatie over terugbrengen aantal ministeries

De werkgroep die belast is met de grondige studie over het terugbrengen van het aantal van 17 ministeries, heeft maandagavond een presentatie gehouden voor president Desi Bouterse. Volgens Winston Lackin, woordvoerder van de Nationale Democratische Partij (NDP), moet zorgvuldig gekeken worden naar wat dit met zich zou meebrengen. De NDP heeft zelf voorgesteld om het aantal terug te brengen naar 14, terwijl de nieuwe partners voorgesteld hebben om zelfs naar 11 of 12 te gaan. Lackin geeft aan dat gekeken moet worden naar de juridische consequenties, omdat departementen zowel toegevoegd als weggehaald worden bij de fusering. Belangrijk is om de doelstellingen van de departementen te kennen en wat de verschillende beleidsgebieden moeten doen. Op grond daarvan zullen uiteindelijk de profielen klaargemaakt worden van de personele invulling. De informatie zal voor het eind van deze week duidelijker worden, waarna Bouterse de coalitiepartners zal spreken over het rapport.
Het gaat volgens Lackin om het efficiënter draaien van het staatsapparaat. Het plan draait om fuseringen. Het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting wordt mogelijk samengevoegd met dat van Arbeid. In de jaren tachtig waren beide al bijeen. Natuurlijke Hulpbronnen houdt op te bestaan als ministerie en wordt onderdeel van Ruimtelijke Ordening, Grond & Bosbeheer. Het ministerie van Sport- & Jeugdzaken wordt weer deel van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur. Het wordt ook niet uitgesloten dat de ministeries van Justitie & Politie, Defensie en Binnenlandse Zaken onder één paraplu komen. Natuurlijke Hulpbronnen en Sport- & Jeugdzaken werden ooit aparte ministeries om coalitiepartners tegemoet te komen. De plannen om het aantal ministeries uiteindelijk terug te brengen, bestond ook in 2010. Uiteindelijk werden de toen bestaande 16 ministeries vermeerderd naar 17.

error: Kopiëren mag niet!