Rijstboeren Nickerie bezorgd over daling internationale prijs

De nieuwe regering, onder leiding van president Desi Bouterse, zal extra aandacht op de agrarische sector in Nickerie moeten vestigen om de sector uit de verdoemenis te helpen. Tot deze conclusie kont Soedeschand Jairam, landbouwdeskundige en voorzitter Comité Behoud Landbouwsector en tot kort geleden nog directeur van het Anne van Dijk Onderzoekscentrum Nickerie (Adron). Volgens Jairam is het opmerkelijk dat de prijs van rijst op de internationale markt behoorlijk is gedropt. Aangezien het al jaren een vaststaand feit is dat de kostprijs in deze sector veel hoger ligt in Suriname, kan verwacht worden dat rijstproducenten in Suriname nog minder winsten zullen maken. Zaken kunnen volgens hem verergeren wanneer zaken niet op een adequate wijze worden aangepakt. Hij stelt voor om zoveel als mogelijk de efficiëntie op de sector door te voeren en de kostprijs te verlagen. De overheid kan een belangrijke rol hier spelen. Één van de punten waarop zij kan inspelen, is de government take op brandstof verder te verlagen of volledig weg te schrappen. Volgens Jairam heeft ons buurland Guyana rijstboeren vrijgesteld van het betalen van deze government take.
Jairam zegt dat de regering zal moeten beseffen dat haar huidige financiële problemen deels ook opgelost kunnen worden door een goed functionerende agrarische sector. Door het geven van incentives kan de productie eventueel ook verhoogd worden. Met de Petrocaribe-deal merkt hij op dat een goede stap was gemaakt. Echter merken de boeren op dat de naleving van de overeenkomst niet vlot verloopt. Zo zitten opkopers nog met voorraden. Jairam hoopt dat de plannen om de Stichting Machinale Landbouw (SML) te Wageningen te herstarten verder wordt uitgevoerd. Als alles volgens planning verloopt, moet de stichting dit jaar weer starten met de opkoop en verwerking van padie. Iets dat voor gedeeltelijke verlichting bij rijstboeren zal zorgen.
FR

error: Kopiëren mag niet!