Drugsbazen traceren is nog steeds bottleneck

Veel drugszaken in Mei en Juni.1
Veel drugszaken in Mei en Juni.2
Veel drugszaken in Mei en Juni.3Het Korps Politie Suriname heeft gisteren een persbriefing gehouden om de samenleving te informeren over de tot nu toe (in de maanden mei en juni) behaalde resultaten. KPS is in de afgelopen periode geconfronteerd met een aantal zware berovingen, dit vooral in het achterland waar er ook mensenlevens te betreuren waren.
Berovingen
Tijdens de één voor de laatste persbriefing gaf KPS al aan dat een aantal Brazilianen was aangehouden inzake berovingen in het achterland. Het onderzoek is verder voortgezet. Op vrijdag 19 juni zijn er nog 6 andere verdachten aangehouden, waaronder Brazilianen en 1 Surinamer. Het onderzoek is in volle gang. Ten aanzien van de wapens die in deze zaken in beslag zijn genomen, gaat het om meerschoten jachtgeweren, bijbehorende munitie en vuistvuurwapens. Er was ook een reeks van inbraken in de omgeving van Jarikaba. In die zaak is er momenteel een verdachte aangehouden. Het onderzoek is daar ook in volle gang.
Drugsbestrijding
In verband met de drugsvangsten gaf het hoofd van de Narcoticabrigade, Prem Jethoe, aan dat er in de maand mei op de luchthaven een aanhouding is gepleegd van een 78-jarige Nederlander, die in zijn koffer 2 pakken cocaïne had met een gewicht van 6.5 kilo. Daarna heeft de afdeling in de maand mei een geval van 2 vrouwen (45 om 43 jaar oud) gehad, die beiden in hun bagage kledingstukken hadden die allemaal doordrenkt waren met cocaïne. Elke koffer had 18 kilo aan kledingstukken. Er zijn monsters gestuurd naar het centraal lab. Het onderzoek naar het juiste gewicht van de cocaïne is nog gaande. In de maand juni heeft de afdeling een aantal zaken overgedragen gekregen van Nickerie. Op 5 juni is een 20-jarige Guyanees aangehouden met 10 pakken cocaïne in zijn koffer met een gewicht van ruim 11 kilo.
Op 6 juni vond de aanhouding van 1 Surinamer en 3 Guyanezen plaats na de vangst van meer dan 2 kilo marihuana. Vervolgens is er op dezelfde dag de aanhouding van 3 mannen geweest met een hoeveelheid van 9.5 kilo aan marihuana in vervoer. Op 11 juni vond de aanhouding plaats van 2 Guyanezen met 14,9 kilogram marihuana in hun bezit. Op vrijdag 19 juni is er in de omgeving van Lelydorp een actie uitgevoerd, na informatie over een 30-jarige man, die de brutale gewoonte had om mensen te benaderen en zaken te koop aan te bieden alsof hij gewoon groente verkocht.
Grote drugsbaas traceren is altijd een probleem
Van de drugs die tot nog toe in beslag zijn genomen, is slechts een deel getoond aan de pers. Dit vanwege veiligheidsredenen, zegt Jethoe. Hij zegt dat de politie afhankelijk is van de resultaten van het onderzoek als het gaat om het traceren van de bron van de drugs. ‘Ons onderzoek beperkt zich niet alleen tot de verdachte. We proberen zoveel mogelijk uit hen te krijgen. We proberen ook links te leggen tussen de verschillende zaken en nemen alles in het onderzoek mee. Helaas zijn er nog geen positieve resultaten in het identificeren van de grote jongens. Of de verdachte (koerier) kent de grote boys niet of ze noemen namen die ze niet verder kunnen beschrijven’, zegt Jethoe.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!