OKB verklaart verkiezingen in algemeen belang bindend

OKB verklaard verkiezingen in algemeen belang bindendHet Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) verklaarde op de openbare zitting gistermiddag in hotel Torarica de uitslag van de verkiezingen van 25 mei voor alle districten ‘bindend’. Ook de verkiezingen van de districtsraden en de ressortraden zijn bindend verklaard. De voorzitter van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos, las het proces-verbaal voor tijdens de zitting en gaf aan dat het verkiezingsorgaan ondanks de vele fouten en protesten die zij in de afgelopen periode heeft geconstateerd, uiteindelijk besloten heeft om het algemeen belang te laten prevaleren. Silos benadrukte dat het kiezersvolk op 25 mei zijn mening heeft geuit door te stemmen. Aan deze democratische aspiraties van het volk kan niet voorbij worden gegaan, vandaar dat niet strak gehouden wordt aan de wet.
Silos benadrukte dat het OKB bij zijn observaties een heleboel gevallen heeft meegemaakt waarbij belangrijke autoriteiten hun taken niet volgens de wettelijke regelingen hebben uitgevoerd. Zij verwees naar het eerste geval bij de registratie van de politieke organisaties bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), waarbij het CHS het publiek toegang weigerde tot de stukken die aangeboden zijn tijdens de registratie. Het OKB trad volgens Silos direct op door aan te geven dat dit wel verplicht was. Pas dan heeft het CHS mede door protesten van politieke organisaties op de laatste dag toegang gegeven om de stukken in te kijken. Volgens Silos is het afkeurenswaardig dat officiële autoriteiten zich niet of nauwelijks bewust zijn van het kiessysteem van Suriname. Bovendien heeft geen enkel hoofdstembureau zich gehouden aan de artikelen 39 lid 1, 55 lid 1 en 71 lid 1 van de kiesregeling. In deze artikelen is duidelijk voorgeschreven dat kandidatenlijsten ondertekend moeten worden door het bestuur van de politieke organisaties. Het bleek dat het dagelijks bestuur de lijsten had ondertekend. Slechts één partij had een juiste kandidatenlijst ingediend. Aangezien de instructie vanuit verkiezingsautoriteiten niet correct was, kan de politieke partij niet de dupe hiervan worden. Bovendien heeft geen enkele partij hiertegen geprotesteerd.
Silos zei dat het weer eens een vette kluif was om het proces tot bindend verklaren van de verkiezingen rond te krijgen. Zo heeft het OKB in de afgelopen week de bezwaren van de V7 en NDP moeten onderzoeken met betrekking tot verkeerd toegewezen ressortraads- en districtsraadszetels in Rainville/ Paramaribo en Carolina/Para. Na goed onderzoek bleek dat het CHS inderdaad een fout had gemaakt door ook teveel rr- en dr-zetels toe te wijzen aan Palu in Coronie. Bij stembureau Mata Gauri en Majella was op ressortniveau ontdekt dat er verkeerde stembiljetten waren meegegeven. Stembiljetten van ressort Latour waren terechtgekomen bij deze bureaus in ressort Welgelegen. Deze werden uiteindelijk ongeldig verklaard. Nagegaan werd of herverkiezing op deze twee stembureaus gehouden moesten worden. Een herverkiezing zou geen invloed hebben op de uitkomst. Het OKB kon zich terugvinden in dit standpunt.
De OKB-voorzitter gaf aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken tot en met 23 mei 64.590 oproepingskaarten ofwel 18% van het geheel niet had uitgereikt. Het OKB had nog advies gegeven om 30.000 kiezers van de lijsten te schrappen aangezien zij al langer dan 10 jaren inactief zijn geweest van de definitieve kiezerslijsten. Het is volgens haar structureel dat de adviezen van het verkiezingsorgaan wederom niet door Biza en het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zijn opgevolgd, waardoor er grote onjuistheden in de definitieve kiezerslijsten gehandhaafd blijven, “hetgeen het vertrouwen in de verkiezingen nadelig beïnvloedt”, aldus Silos. Zij heeft via minister Edmund Leilis een beroep gedaan op de komende regering om gelijk te beginnen met de postelectorale fase om diverse aanpassingen te plegen. OKB zal in zijn rapport diverse aanbevelingen meenemen waaraan gelijk na het aantreden van de nieuwe regering gewerkt moet worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!