Een nieuw beleid

Behalve de regerende partijen, de coalitie, heeft ook de oppositie een verplichting tegenover het volk, dat voor hun heeft gekozen om hun belangen te behartigen. Het steeds een afwachtende houding aannemen en chanteren, heeft het land en de belastingbetalers veel tijd, moeite en vooral geld gekost. Het Surinaamse volk was deze en andere situaties zat en beu en heeft naar beste weten gehandeld door af te rekenen met chanteurs en profiteurs. Aan de andere kant was het ook te wijten aan de “onwilligheid ” van de DNA-voorzitter, die waarschijnlijk onder druk steeds dezelfde agendapunten wilde aanhouden en het verzoek van de oppositie bleef negeren. Hopelijk dat tijdens de nieuwe regeerperiode een andere wind gaat waaien en dat er dan vooral ook geluisterd zal worden naar een groot deel van het volk en dat een beter en constructief beleid zal worden gevoerd. De 31 nieuwe DNA-leden (van de 51) die gekozen zijn, is een mijlpaal in de Surinaamse politieke historie en dat geeft wel een heel goed en gerust gevoel en vooral hoop! Indien delen van de verzwakte V7 gaan samenwerken met de NDP, iets dat ook al was voorspeld, dan zal dat het eindpunt betekenen van deze combinatie. Als de NPS haar eigen weg opgaat en een 2-mansfractie vormt, dan wil dat zeggen dat dit het einde betekent van een historische en koloniale samenwerking tussen de VHP en de NPS. De districten en de wijken in Paramaribo waar de NPS eens zo sterk was en de zetels op hun gegarandeerd waren, spreken thans boekdelen! De glorietijd lijkt voorbij, dit is naar mijn mening deels te wijten aan de arrogantie van de ex-voorzitter R.R. Venetiaan. Hij had ex-voorzitter Henck Arron van de NPS eens laten verwijderen van Grun Djarie. De huidige voorzitter van de eens zo grote partij NPS is meer een wetenschapper dan een trekker en een volksman.
We zijn straks weer 5 jaren verder en wie zullen dan de grote leiders van de diverse partijen zijn die zich gaan profileren? Een leider met capaciteiten, charme en vooral met charisma en de nodige daadkracht, die hebben we hard nodig. We spreken de hoop uit, dat er een stabiele en een eerlijke regering wordt gevormd, waarin integere en capabele personen zitting zullen nemen.
Door de president en de minister van Financiën is een goed gebaar in deze richting gegeven door te benadrukken, dat er bezuinigd moet worden op de ministeries. De dienstreizen die geen resultaten opleveren, kunnen achterwege gelaten worden. Het is beter dat in vele gevallen de diverse ambassadeurs en zaakgelastigden ons land vertegenwoordigen. Dit zal zeker een besparing betekenen; denk maar aan reis- en verblijfkosten en aan daggelden.
Tenslotte zij gesteld dat het uiteindelijk om de toekomst van het land gaat en het ligt ook in de lijn der verwachtingen dat de “nog 5 jaren” voor de president die hij had gevraagd en ook heeft gekregen, het volk niet zal teleurstellen en dat er meer doelen bereikt zullen zijn.
Vooral de corruptie en de criminaliteit, die steeds ergere vormen aannemen, dient hij heel hard aan te pakken. Pas dan zal ons geliefd land een vredelievend en veilig land zijn!
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!