Wat nu en hoe verder?

dblogoNu het Surinaamse volk een duidelijke uitspraak heeft gedaan, rijst de vraag hoe verder in politiek Suriname! De historische overwinning van de NDP spreekt, zowel nationaal, als internationaal boekdelen. De teleurstelling was te verwachten voor de partijen van de zogenaamde “logge combinatie”, de (V7-1), dus de huidige V6. De NPS is totaal gedegradeerd en is haast hetzelfde lot beschoren als de toenmalige PSV, de HPP, de KTPI en vele andere partijen. Het was reeds gesuggereerd, dat de SPA en DA geen rol van betekenis zouden spelen binnen de V7. Deze verpletterende nederlaag is aan vele factoren te wijten.
De “logge combinatie” heeft geen effectieve resultaten teweeg gebracht bij de verkiezingen van 25 mei. De inbreng van de kleine partijen, z.a. de SPA, DA hebben niets voorgesteld, zelfs de BEP heeft geen leidende rol gespeeld!
Wat de nekslag is geweest welke heeft geleid tot de ondergang van V7, is bij de meeste kiezers de samenwerking met de onbetrouwbare Paul Somohardjo. De overtuiging dat (V7 – 1), dus V6 , volgens de peilers en mathematische cijfers alles politiek zou bepalen, is helemaal niet uitgekomen en heeft averechts gewerkt. Het zijn uiteindelijk de kiezers / het electoraat die tenslotte bepalen voor wie men kiest. Het is verkeerd om telkens terug te blikken naar het gebeurde in het verleden; dit is in dit laatste geval fataal geweest voor de oppositie. Men moet duidelijk aangeven wat de plannen zijn en wat werkelijk realiseerbaar is. De jongeren hebben hun pijlen gericht op de toekomst en dat heeft enigszins de doorslag gegeven. Het is gebleken dat de oude gevestigde partijen veel minder hebben bereikt dan de partijen, die slechts 5 jaren aan de macht zijn geweest. De corruptieve handelingen buiten beschouwing gelaten, heeft de regering Bouterse-Ameerali veel sociale en populaire projecten uitgevoerd. Aan de Surinamer nu de vraag: “wie gaat mee om tweederde meerderheid te verlenen? ”
Er zijn vele kapers op de kust! Is het raadzaam om een andere combinatie aan te gaan of zal nog 5 jaar in de oppositie verder soelaas bieden? Nog 5 jaren in de oppositie betekent voor veel partijen dat zij politiek zullen doodbloeden.
Tot slot een advies aan velen: If you can’t fight the enemy, than you have to join them. Waarom durft men niet alleen de verkiezingen in te gaan, zoals de NDP? Geen van de grote leiders heeft dit gewaagd foefje aangedurfd!
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!