Randjietsingh wil uitleg regering over verkoop goudreserves

JustitieNieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh heeft de regering gevraagd om het parlement te komen informeren over de exacte reden waarom in 2 jaar tijd 10.000 kg goud uit onze goudreserves zijn verkocht. ‘Terwijl bedragen in de begroting niet worden besteed voor de belangen van het volk, wordt meer dan bijna USD 500 miljoen uit onze reserves verkocht in 2 jaar tijd. Voorzitter, het resultaat van een gevoerd uitgaven wanbeleid? Wat is de tegenwaarde van deze USD 500 miljoen dat verkocht is? Wie heeft deze bedragen en dit goud mogen opkopen? Waar zijn de opbrengsten van ongeveer SRD 2,0 miljard gebleven?’, waren de vragen van Randjietsingh. De fractieleider is van mening dat het volk recht heeft om te weten wat precies met dit geld is gebeurd, aangezien zij de eigenaar is daarvan.
Er is veel te doen geweest over de verkoop van een gedeelte van de goudvoorraad door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 2013. De bank kreeg vanaf toen al kritiek over deze handeling. Bankpresident Gillmore Hoefdraad zei achteraf in de media dat als het goud niet was verkocht de bank ongeveer US$ 20 miljoen zou verliezen door de val van de goudprijs. Volgens hem was het geld simpelweg verwisseld voor banktegoeden in harde valuta, dat volgens hem ook deel uitmaakte van de internationale reserves. Volgens Hoefdraad is Suriname een goud exporterend land. Het is daarom een risico om een te groot deel van de internationale reserves in goud te hebben als Suriname reeds zo afhankelijk is van de exportopbrengsten en overheidsinkomsten. Dit punt was in 2013 reeds door oud president, parlementariër en NPS-voorzitter Ronald Venetiaan in het parlement aangekaart Venetiaan wilde toen al weten hoe lang dit door zou gaan. Er werd volgens hem van de gedachte uitgegaan dat het goud dat verkocht wordt, teruggekocht kan worden. De politicus vond dit niet zo vanzelfsprekend. Er kan volgens hem ook een situatie ontstaan, waardoor het goud niet teruggekocht kan worden. Per ultimo februari zijn de monetaire reserves gekelderd onder het kritieke punt US$ 600 miljoen, en wel naar US$ 575 miljoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!