Exitpoll: VVD en CDA grootste bij Provinciale Statenverkiezingen

Exitpoll VVD en CDA
In de prognoses na het sluiten van de stembussen lijken VVD en CDA de grootste partijen in de Provinciale Staten en in de Eerste Kamer te gaan worden. Dat meldt de NOS op basis van een prognose van Ipsos. De VVD komt in de prognose uit op 15,8 procent van de stemmen, het CDA op 15,5 procent. Dit komt bij beide partijen overeen met 12 zetels in de Eerste Kamer. Daarna volgen de SP en D66 met 10 zetels, PvdA en de PVV 8 zetels. GroenLinks en ChristenUnie/SGP halen beide 5 zetels. 50Plus en de Partij voor de Dieren komen uit op 2 zetels, de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) haalt 1 zetel. Vier jaar geleden eindigde de VVD als grootste partij en haalde 16 zetels in de Eerste Kamer. Toen volgde de PvdA als tweede met 14 zetels. De grootste winnaar van deze verkiezingen is D66, die 5 zetels lijkt te winnen ten opzichte van 2011.
Meerderheid
Op basis van deze prognose verliest de coalitie met de vaste begrotingspartners D66, ChristenUnie en SGP de steun in de Eerste Kamer, aangezien geen meerderheid van 38 zetels kan worden gehaald. Het mislopen van de steun in de Eerste Kamer zou grote gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van het kabinet-Rutte 2, omdat ambitieuze plannen als een herziening van het belastingstelsel dan veel moeilijker te realiseren zijn. GroenLinks-lijsttrekker Tineke Strik laat in een eerste reactie weten open te staan om de coalitie uit de brand te helpen. “Als we het verschil kunnen maken op het terrein van zorg, meer duurzame energie en het verkleinen van de inkomensverschillen dan zijn we zeker bereid de onderhandelingen met het kabinet aan te gaan”, aldus Strik. “We worden geen gedoogpartij maar willen wel onze invloed laten gelden.” Sybrand Buma (CDA) stelt niets aan de oppositiekoers te willen veranderen. “Wij zullen net als afgelopen jaren het kabinet kritisch blijven volgen. En als ze met goede plannen komen, dan steunen we ze”, aldus Buma.
Historisch
Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) roept de SP op aan te schuiven bij de begrotingsgesprekken nu de partij van Emile Roemer de grootste linkse partij in de Eerste Kamer lijkt te worden. Zo’n uitslag geeft volgens hem “verplichtingen” bij de winnaars. “Ik denk dat adel verplicht”, zei Asscher. SP-leider Emile Roemer sprak zelf van “een historische avond”. “Als de exitpolls kloppen kunnen we daar trots op zijn, de derde verkiezingswinst op rij voor de SP hebben we binnen.” PVV-leider Geert Wilders reageert minder vrolijk: “Teleurstellend dat we een licht verlies lijden en dat de opkomst erg tegenvalt, waar de PVV altijd veel last van heeft.” Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft “het eigen positieve verhaal gewonnen”. PvdA-leider Diederik Samsom toonde zich teleurgesteld, maar ook strijdbaar. “We zijn er onvoldoende in geslaagd om het vertrouwen te herstellen. Dat doet pijn. Voor heel veel mensen gaat het nog niet goed genoeg. We moeten het beter doen”, aldus Samsom. “We hebben verloren, maar zijn niet verslagen. Onze strijd gaat door met dezelfde energie. Voor het Nederland van onze idealen.”
Rotterdam
De PVV verloor weliswaar ten opzichte van vier jaar geleden, maar wist wel de grootste te worden in Rotterdam. De gemeente Schiermonnikoog was woensdagavond de eerste die de uitslag bekendmaakte. Het CDA is daar de grootste, de PvdA eindigt als tweede. De opkomst lijkt lager uit te vallen dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst 55 procent, nu staat dit percentage op 49 procent. De leden voor de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Deze verkiezing is op 26 mei. Pas dan zal definitief duidelijk worden hoe de Eerste Kamer er komende jaren uitziet. (NU.nl)

error: Kopiëren mag niet!