Abop, Nieuw Suriname, PDO en KTPI gaan middenblok vormen

Frontfoto 1
Frontfoto 2
Frontfoto 3
Frontfoto 4Binnenkort wordt formeel de formatie van het middenblok, bestaande uit de Abop, Nieuw Suriname, PDO en KTPI bekendgemaakt. De mogelijkheid is niet uitgesloten dat ook andere partijen zich zullen aansluiten tot deze combinatie. ‘Maar het is zeker dat Abop, Nieuw Suriname en de PDO en KTPI samen een combinatie zullen vormen’, geeft NS-assembleelid Premdew Lachman mee in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens Lachman is het vereist dat er een bundeling wordt gemaakt. Deze combinatie moet de strijd aangaan tegen de V7 en de nog te vormen NDP-plus combinatie.
‘Met wie ga je samenwerken na de verkiezing’, vroeg Lachman aan Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk. ‘Als hij meteen had gezegd dat hij met de NDP zou samenwerken, dan was voor Lachman de kous af. Maar Brunswijk heeft laten doorschemeren dat de deur voor beide kanten open staat na de verkiezingsuitslag. De samenwerking kan geschieden zowel met de NDP als de oppositionele partijen van nu.’ Hij sluit niemand uit. Dit vormde de leidraad om in zee te gaan met de Abop en de overige partners in afstemming met de achterban van Nieuw Suriname.
Ondertussen wordt gesteld dat Lachman namens de combinatie de lijsttrekker wordt in Nickerie, terwijl Harish Monorath de nummer twee plaats krijgt op de lijst in Paramaribo. Deze informatie wordt niet bevestigd door Lachman. ‘We zijn nog bezig met de deal, we hebben nog niets op papier.’ Volgens Lachman is de vorming van een derde politiek blok heel doorslaggevend om een regeringscoalitie te kunnen vormen. Volgens analyse is een derde blok nodig voor het kunnen binnenhalen van de benodigde zetels. Lachman is zich ook goed van bewust dat de Abop in samenwerking met andere partners bij de afgelopen twee regeringsformaties, namelijk in 2005 en 2010, van grote betekenis is geweest voor het vormen van een regeringscoalitie. Het streven van de Abop is erop gericht om in 2015 na de verkiezingen wederom deel uit te maken van de regering. Lachman kan zich prima terugvinden in dit voornemen.
Lachman zegt ook dat hij en zijn collega assembleelid Monorath de afgelopen maanden aan het lijntje zijn gehouden door de V7. Het is voor hen nog steeds een grote vraag op grond waarvan zij niet mochten samenwerken met de VHP. ‘Ze bellen niet en wanneer we bellen, krijgen we te horen dat we even moeten wachten.’ Twee weken geleden nog moesten de twee mannen dit aanhoren. Toen was de maat voor hen, vol. ‘Wanneer ze nu al zo een gedrag ten toon stellen naar hun partners, dan hou ik mijn hart vast wat de leiders zullen doen bij de verdeling van de koek.’
Bij de afgelopen verkiezingen was Nieuw Suriname in de Megacombinatie de verkiezingen ingegaan. Lachman behaalde 2.235 stemmen, terwijl Monorath slechts 762 stemmen behaalde. Bekend is dat ook De Nieuwe Leeuw van Dharm Mungra bezig is om een middenblok te vormen. Hij wil samenwerken met Nieuw Suriname van John Nasibdar en Democratische Unie Suriname van Romeo Diko.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!