Monorath en Lachman naar Abop

dblogoDe groep zonder naam onder leiding van de Nieuw Suriname-parlementariërs Harish Monorath en Premdew Lachman, heeft na maandenlange onderhandelingen eindelijk besloten om een samenwerking aan te gaan met de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop). Dit bevestigt Monorath tegenover Dagblad Suriname. ‘De V7 heeft ons te lang laten wachten. Het komt erop neer dat de combinatie gevraagd heeft om even te wachten, omdat deze nog enkele interne zaken moest regelen. Dit was ten opzichte van het bod van Abop, dat overeind stond. Wij hebben tot het einde gewacht, maar zien nog steeds dat zij ons niet kunnen faciliteren. Dat betekent dat wij richting Abop gaan’, aldus Monorath. Volgens Monorath zijn de zaken nog niet gefinaliseerd, waardoor hij slechts kan praten over een informeel besluit vanuit zijn groep. ‘Voor vandaag zal er een vergadering in Nickerie belegd worden, waarna de zaken officieel naar voren zullen worden gebracht’, stelt de parlementariër.
De partij van coalitieleider Ronny Brunswijk heeft volgens Monorath ‘een gunstig pakket’ aangeboden. Dit houdt volgens hem in dat de groep Monorath/Lachman alle kandidaten mag voordragen in de districten Nickerie en Saramacca. In Commewijne mag de groep ook de meeste voordrachten doen, terwijl in Paramaribo een aantal plekken, waaronder ook nummer 2 naar de NS-groep gaat. De politicus zegt dat de onderhandelingen zo goed waren, dat zij uiteindelijk ook enkele plekken op de lijst van Wanica zouden kunnen binnenslepen. Besloten is echter om dit niet te doen, omdat de politieke infrastructuur volgens hem enigszins achteruit is gegaan in het district. Nieuw Suriname heeft volgens hem al reeds 10 jaar niet zichtbaar campagne in Wanica gevoerd. In 2005 hadden zij ongeveer 1100 stemmen in het district gehaald, waarna zij in 2010 alle plekken hadden ingeruild, voor de 2 posities in Paramaribo en Nickerie.
Monorath weet dat de posities die hij verkregen heeft, hem niet verzekert van een tweede termijn in De Nationale Assemblee (DNA). Echter denkt hij toch dat de stap het proberen waard is, omdat een netwerk in Paramaribo en Nickerie behouden blijft. Bij een samenwerking met de V7 zou er geen ruimte zijn om de regionale vertegenwoordigers van NS op te nemen. Dagblad Suriname verneemt dat de V7 (VHP, NPS, PL, BEP, SPA en DA ‘91) de derde plek in Nickerie en elfde in Paramaribo aan Monorath en Lachman had aangeboden. Dit zou niet acceptabel zijn, waardoor verdere onderhandelingen nodig waren. Uiteindelijk is dit toch mislukt. Monorath heeft vaker gesteld dat hij een veilige transitie wil bewerkstelligen voor zijn achterban naar de verkiezingen toe. De bedoeling was daarom om een veilige haven te zoeken. Deze fase heeft erin geresulteerd dat er gesprekken werden gevoerd met NF en Abop. De Abop is de gekozen partner, omdat voorzitter Brunswijk in een vroeg stadium toenadering heeft gezocht. De Abop is aan de andere kant op zoek naar versterking, aangezien de Nationale Democratische Partij (NDP) niet met deze partij de verkiezingen wil ingaan.
Sinds 2012 zijn Monorath en Nasibdar verwikkeld in een strijd om het voorzitterschap van de partij NS. Ondertussen zegt Nasibdar niet meer open te staan voor een gesprek met zijn partijgenoot. Alle politieke partijen zullen rekening moeten houden met verkiezingstermijnen.
FR

error: Kopiëren mag niet!