41 gezinnen geëvacueerd na dambreuk Weg naar Zee

Dam te Weg naar Zee open gebroken 2
Dam te Weg naar Zee open gebroken 3
Dam te Weg naar Zee open gebroken 4
Dam te Weg naar Zee open gebroken 1In de avond van 19 februari is het te Weg naar Zee totaal misgelopen. Ongeveer 41 gezinnen moesten hun huizen verlaten vanwege het openbreken van de dam te Weg naar Zee. De waterstand was op een bepaald moment zo hoog dat het de dijk overliep. De dijk van bijkans 1 km is op bepaalde plaatsen zelfs opengebroken. De woningen van al de 41 gezinnen zijn onder water komen te liggen, hetgeen veel schade met zich heeft meegebracht. Een aantal landbouwpercelen is vanwege het onderlopen verzilt geraakt. Het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding (NCCR), de brandweer en de politie zijn dezelfde avond nog ter plekke gearriveerd om de situatie waar te nemen. Een deel van de mensen is geëvacueerd. Er zijn machines ter plekke, die bezig zijn met het bouwen van een voorlopige slaperdijk. Het deel van de mensen dat werd geëvacueerd, heeft de nacht in de recreatiezaal te Weg naar Zee moeten doorbrengen. Een deel van de mensen is achter gebleven, omdat men een heilige binding heeft met de plek. ‘De zee had een zeer hoge waterstand. In mijn 32 jaren hier heb ik dit voor het eerst meegemaakt’, zegt Ramon Bajnath, voorzitter van het bedevaartsoord te Weg naar Zee, die ook benadeelde is. ‘Dit probleem is niet van nu. Binnen 20 jaren, naar mijn berekening, is het water zeker tot 1 meter gestegen, waardoor de golven hoger zijn geworden. Ik heb het een aantal keren onder de aandacht van verschillende regeringen gebracht, maar zij hebben het onderschat of ze hebben geen kennis van hoe de natuur werkt. Het niet optreden heeft nu dit als gevolg’, meent Bajnath. De minister van Openbare Werken ging in de ochtend van 20 februari ook richting Weg naar Zee om de mensen toe te spreken. Hij deelde volgens Bajnath de mensen mee dat de overheid bezig is met een lening bij de Islamitische Ontwikkelingsbank. ‘De dijk is naar de mededeling van de minister in studie en dat horen wij al 20 jaren. Er komen milieuonderzoeken, grondonderzoeken en ingenieursbureaus. Als de overheid al het geld dat zij hieraan heeft besteed aan ons had gegeven, hadden wij zelf de dijk gebouwd’, zegt Bajnath. Hij had dit enige weken geleden ook in een vraaggesprek aan Dagblad Suriname gezegd. Ook toen trok hij aan de alarmbel, maar tevergeefs.
Mensen moeten weer deel perceel afstaan
De mensen hebben tijdens de vorige regering hun percelen afgestaan om een dijk gebouwd te krijgen. Men heeft een dijk van 6 meter hoog gebouwd. Na 6 jaren zijn de 200 meter aan land en de dijk weggespoeld. ‘Deze minister is gekomen en heeft ons weer hetzelfde verhaal voorgehouden. Ze hebben de mensen weer naar hun percelen gevraagd. De mensen waren boos, omdat zij zich afvragen of zij hun percelen steeds moeten afstaan. De minister heeft hun uitgelegd dat zij geen enkele andere optie hebben, anders lopen zij onder water. Als de mensen noodgedwongen hun percelen afstaan, hebben wij na een paar jaren, wanneer het water de dijk weer bereikt, weer hetzelfde probleem. Wij hebben de minister gevraagd om de waarheid te spreken en hij heeft dat gedaan. Hij heeft gezegd dat de dijk misschien eind van het jaar pas af is. Vandaar de slaperdijk om het water voorlopig tegen te houden’, vertelt Bajnath.
Laat politici nationalisme tonen
‘Er wordt nu een spoorbaan gemaakt voor €180 miljoen. Een 1 km dijk kost ongeveer €5 miljoen. Als zij het geld hier investeren, hebben wij tenminste een goed beschermende dijk. Die prioriteit moeten zij wel geven. De politici gillen nu op politieke podia nationalisten te zijn. Laten zij nu hun nationalisme bewijzen. De minister verdient zoveel geld, de president verdient 10 maal meer dan de president van China. Laten zij nu hun bijdrage leveren, want wij staan bereid om onze bijdrage te leveren’, aldus Bajnath. De mensen van het bedevaartsoord zullen voorlopig de nachten in de recreatiezaal te Weg naar Zee moeten doorbrengen. Er is voor hen volgens Bajnath geen andere optie.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!