“Heri libi te na dede, wi sa feti gi Sranang”

Heri libi te na dedeOp 3 februari is het precies 40 jaar dat Henri Frans de Ziel was overleden. De nationalistische dichter was bekend onder zijn schrijversnaam “Trefossa”.
Trefossa is de schrijver geweest van enkele bekende gedichten en een van zijn meest belangrijke werk is ons eigen Surinaams Volkslied.
Dinsdag heeft er bij het borstbeeld van Trefossa op de hoek bij het Presidentieel Paleis een kranslegging plaatsgevonden. Dit werd georganiseerd door de Henri F. de Ziel Stichting. De kranslegging vond plaats door de voorzitter van De Nationale Assemblee (D.N.A.) Jennifer Geerlings-Simons, Robby “Rappa” Parabirsing, die de vierde editie van de Henri de Ziel Prijs heeft gewonnen en leerlingen van de Graaf von Zinzendorfschool.
D.N.A. voorzitter Simons gaf aan dat Trefossa een belangrijk rol heeft gespeeld in de Surinaamse geschiedenis, niet alleen is hij de schepper van het woord dat ons officiele status is geworden na 1975, “Srefidensi” maar ook is hij de grondlegger van het gebruik van Sranang-Tongo in ons literatuur. Trefossa heeft volgens Simons de boodschap gegeven in het volkslied, dat wij Surinamers een doel hebben en dat is “Seti Kondre Bun”, een ieder moet als doel hebben om zijn of haar land te dienen en de strijd te leveren om het goede te doen.
De leerlingen van de Graaf von Zinzendorfschool hebben niet alleen een bloemstuk gelegd, maar hebben ook een van de gedichten van Trefossa getiteld “Bro” gezongen. (Foto: Regillio Derby)

error: Kopiëren mag niet!