Guno Castelen: ‘Het is dweilen met de kraan open’

Guno Castelen
Guno Castelen
‘Het is een waarschuwing die ik al enige tijd aan de regering geef dat het beleid dat wordt gevoerd, geen goed beleid is.’ Dit zegt de parlementariër en econoom Guno Castelen. ‘Men is al ruim een jaar bezig vanuit de monetaire reserves op de valutamarkt te interveniëren. Dat is altijd maar een lapmiddel. Dat is een middel dat eigenlijk de economie niet zal wijzigen als je de structuur van de economie niet wijzigt. Je zult dus altijd met de kraan open blijven dweilen. Dat betekent dat je een onuitputtelijke bron moet hebben, maar het is niet zo onuitputtelijk, omdat de vreemde valuta-instroom nu niet zo groot is als de uitstroom. Daardoor hou je steeds minder reserves over. De actie van de Centrale Bank zonder andere maatregelen erbij, schaadt het vertrouwen in de Surinaamse munt nog meer. In de economie is er een gezegde ‘controle brings more controle’. Men heeft gewerkt naar een geliberaliseerde vreemde valutamarkt. De koers was een zogenaamde vrije koers. Het wordt al geruime tijd in stand gehouden door interventies. Nu gaat men een stap verder door wat de vraag en aanbod betreft, mensen bijna te limiteren.’
Vertrouwen terugwinnen langzaam proces
‘Één van de financiële stofzuigers in de economie is corruptie. Dat betekent dat geld dat in die economie moet blijven, weglekt. Een andere financiële stofzuiger is de verkeerde bevolkingspolitiek die niet helemaal aansluit op de economische politiek. Aantrekken van investeerders is goed, maar als je totale investeringssector wordt beheerst door buitenlanders, betekent het dat de investeerders hier de dollar uit de economie zuigen om dat weg te sturen. Dan komt de economie op den duur onder druk te staan. Belangrijke dollarinkomsten in dit land zijn afgenomen. Als je nu merkt waar de lekkage is, moet je als overheid maatregelen treffen om dat te veranderen. Deze regering heeft getoond dat niet te kunnen doen. Als je nu begint met zulke maatregelen zonder andere maatregelen erbij, krijg je dat mensen mogelijk hun geld gaan oppotten en wegzetten in vreemde valuta, omdat zij bang zijn dat hun geld gaat ontwaarden. Dat vertrouwen terugwinnen, is een langzaam proces.’
Oplossingen
‘De begroting moet zo snel worden behandeld en goedgekeurd. De bedrijven die nog geld moeten ontvangen van de overheid, moeten worden uitbetaald. Maar de overheid is bang om die gelden in de economie te stuwen, omdat ze bang is dat de mensen hun gelden gaan omzetten in vreemde valuta. De Centrale Bank zou in overleg moeten treden met het bankwezen en het bedrijfsleven om een paar maatregelen te treffen, waarbij je niet als moederbank gaat zitten in de detailhandel van vreemde valuta, maar dat via de normale kanalen doet zodat die vlucht niet gaat naar de zwarte markt. De cambio’s en banken moeten het werk doen.’ Momenteel roept de Centrale Bank volgens Castelen mensen op tot speculatie. ‘Als dollars niet schaars zijn, dan heb je geen enkele behoefte om te gaan oppoten, maar als je de indruk wekt dat er een schaarste is, roep je op tot speculatie.’
V7 pet op
Castelen trek even zijn V7 pet op en zegt dat als V7 aan de macht komt, zij een goede minister van Financiën en een goede governor bij de Centrale Bank zal plaatsen. ‘Niet dat alleen, maar ook een president die bij de les is over wat er nationaal moet gebeuren. Aan de andere kant moeten wij eerlijk wezen dat we moeten proberen om anderhalf jaar te overbruggen, omdat het spaar- en stabilisatiefonds er niet is om de schokken op te vangen. Een directe oplossing voor ons zou zijn, het up-boosten van de toerismesector. Je moet proberen die dollarinstroom te vergroten en het uitgavenpatroon van het land Suriname te verminderen met beleidsmaatregelen’, aldus Guno Castelen.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!