Ronnie Brunswijk: ‘NDP wil zonder Abop verkiezingen in’

De veel besproken toekomstige samenwerking tussen de Nationale Democratische Partij (NDP) en de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) wordt uiteindelijk geen feit. Coalitieleider en voorzitter van de Abop, Ronnie Brunswijk, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat NDP-voorzitter Desi Bouterse hem heeft laten weten dat de paarse partij niet in samenwerkingsverband met de Abop de verkiezingen van mei 2015 wil ingaan. Vooralsnog wenst de Abop-voorzitter niet aan te geven of er een andere reden achter dit besluit zit. Abop had het voorstel zelf op tafel gelegd, maar zoals nu blijkt, tevergeefs. Volgens Brunswijk was er nooit een officiële afspraak gemaakt om in combinatieverband de verkiezingen in te gaan. Het was volgens hem slechts de bedoeling om na te gaan of er wel een middenweg was, waar beide partijen zich zouden kunnen vinden. ‘Wij hebben gezeten en de NDP zegt dat zij alleen de verkiezingen ingaat. Onze eerste optie was een directe samenwerking met de NDP. Dat gaat niet door en dus kijken wij verder’, stelt de politicus.
Samenwerking op regionaal niveau bekijken
Brunswijk zegt dat nu de beslissing van de paarse partij definitief is, hij binnenkort nog gesprekken met president Desi Bouterse zal voeren om na te gaan of een samenwerking op regionaal niveau nog mogelijk is. Het liefst ziet hij zo een samenwerking wel zitten, aangezien die wel gunstig voor beide partijen zou uitvallen. Als alles goed zit, denkt de coalitieleider dat het besluit hiertoe uiterlijk 15 februari genomen zal worden. Brunswijk zegt wel dat hij als partijvoorzitter altijd open staat voor eventuele samenwerking met andere partijen. ‘Alleen is mijn probleem dat de partij, waarmee samengewerkt zal worden, haar meerwaarde moet tonen. Als die partij wel een toegevoegde waarde heeft, zijn wij wel bereid om die samenwerking aan te gaan’, aldus de politicus.
De roep voor een tweede grote blok doet al vanaf de bundeling van de V7 (VHP, NPS, PL, BEP, KTPI, SPA en DA ‘91) de ronde. In eerste instantie was het de bedoeling dat de Abop een samenwerking zou aangaan met de Seeka van Paul Abena. Uiteindelijk is dit ook niet meer doorgegaan en is de Seeka samen met de Broederschap in de Politiek 2011 (BP-2011) en Plattelands Bewoners Partij (PBP) zich gaan bundelen in ‘A Nyun Combinatie’. Voorzitter van de jongerenafdeling van de Seeka, Kinte Abena, had kort tevoren laten doorschemeren dat de partij wel een samenwerking met de Abop zag zitten. Echter is de Seeka ten stelligste tegen de gedachtegang om als partij op te gaan in de Abop. Een goede tweede keus voor Brunswijk was de Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo. Brunswijk heeft eerder op politieke podia laten doorschemeren dat PL zich veel te snel aangesloten heeft bij de oppositionele V7.
FR

error: Kopiëren mag niet!