Rechter staat voeging VHP toe

In het kort geding, dat president Desi Bouterse tegen de politicus Chandrikapersad Santokhi heeft aangespannen, heeft rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran besloten dat de VHP zich mag voegen in het kort geding. De advocaat van Santokhi, Gerold Sewcharan, vroeg vorige week tijdens de behandeling van de zaak aan rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran om de VHP toe te voegen in deze zaak, omdat het kort geding mogelijk gevolgen voor de partij kan hebben bij een eventuele veroordeling. De inhoudelijke behandeling van het kort geding kan nu aanvangen.
Bouterse heeft Santokhi voor het gerecht gedaagd voor uitspraken die hij heeft gedaan op een vergadering van Pertjajah Luhur te Lelydorp op 23 november. Santokhi zei onder andere dat Bouterse de drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gebracht. Hij heeft volgens de VHP-voorzitter Suriname in de greep van de drugscriminelen gebracht. Santokhi besloot via zijn advocaat de rechter te wraken, maar benadrukte dat het niet om een persoonlijke aangelegenheid gaat. De VHP-voorzitter vindt dat de rechterlijke macht flink tegen is gewerkt door het beleid van de eiser, Bouterse. Het gaat hierbij onder andere om de aanname van de Amnestiewet, waarmee inbreuk is gepleegd in een lopend rechtsproces en de gratieverlening aan Romano Anthony Meriba, de pleegzoon van Bouterse, die door de rechter tot vijftien jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor roofmoord.
Naast deze zaak speelt ook de afvoering van drie van de acht raio (Rechterlijke Ambtenaren in Opleiding)-cursisten, die door rechterlijke macht waren geselecteerd en voorgedragen. De levenspartner van Santokhi maakt ook deel uit van de groep van afgevoerden. Bovendien is het ook nog de minister van Justitie en Politie die namens deze regering herhaaldelijk heeft aangegeven dat de rechterlijke macht haar zelfstandigheid niet kan krijgen, iets waar de rechtsprekende autoriteiten al lang naar uitkijken. Santokhi vindt dat Bouterse alle rechters jarenlang heeft ondermijnd en vraagt zich daarom af of de rechter deze zaak onafhankelijk kan behandelen. De rechter heeft Santokhi eerder niet ontvankelijk verklaard over het wrakingsverzoek. Santokhi zei eerder dat hij meer bewijzen heeft waarmee hij president Desi Bouterse in de rechtszaal van repliek kan dienen.

error: Kopiëren mag niet!