Geen grondwettelijke basis aanwezig om Cheung terug te roepen

IMG_0353Hoewel door de fractieleider van de NDP, Ricardo Panka, is gesteld dat hij het NDP-assembleelid Noreen Cheung terug zal roepen middels het terugroeprecht, blijkt dat er geen wettelijke basis aanwezig is om deze wet uit te voeren. Volgens de procedure zal het bestuur van de NDP een schrijven moeten richten naar de Megacombinatie om Cheung terug te roepen. De formateurs van de Megacombinatie zouden ook een brief moeten richten aan Cheung om haar terug te roepen. Pas hierna wordt het proces door het Onafhankelijk Kiesbureau ingesteld. Maar Cheung kan zich op haar beurt beroepen op de grondwet, dat zij in persoon voor een periode van 5 jaren is gekozen en dat niemand haar voor deze periode kan laten aftreden. De rechter die dan een uitspraak moet doen, kan de grondwet niet toetsen. Hij is niet bevoegd om de grondwet te toetsen. Deze uitleg gaf jurist en Nieuw Suriname-assembleelid Harish Monorath afgelopen zaterdag in het opbelprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aj Aur Kal. Volgens Monorath komt deze kwestie dan vervolgens in het midden te liggen: enerzijds is er de speciale wet (terugroepwet) en anderzijds de grondwet. Het Constitutioneel Hof is nodig om uit deze impasse te geraken, maar deze wet is er vooralsnog niet. Hoewel deze wet op de agenda is geplaatst, weigert de oppositie om quorum te verlenen voor het behandelen van deze wet. Indien deze wet wordt goedgekeurd, wordt de amnestiewet ook ‘verzegeld’.
‘Ik laat mij niet zo gemakkelijk intimideren, ik kan best wel mijn mannetje staan’, zei Cheung in gesprek met Dagblad Suriname. ‘Als de NDP denkt dat ze de zetel kan terugnemen, kunnen ze dat doen, ik wens ze veel succes toe.’ Cheung is ervan overtuigd dat de zetel het volk toebehoort.
Politiekanalist Hardeo Ramadhin zegt dat nog geen enkel overgestapt of overgelopen assembleelid is teruggeroepen middels het terugroeprecht. Het Nieuw Front staat achter de formalisatie van de wet. In de periode 1996 was er sprake van om de overgelopen VHP’er Indra Djawalapersad terug te roepen. Zij stapte uit de VHP om de regering Wijdenbosch- Rahakishun te ondersteunen. Maar zover kwam het niet. De procedurele zaken werden niet aangevangen. ‘Er is nooit actie ondernomen om haar terug te roepen’, kan Ramadhin het zich nog herinneren. Na dit geval hebben ook diverse politici het woord terugroeprecht in de mond genomen om overgelopen assembleeleden terug te roepen. Maar tot het daadwerkelijk inzetten van de nodige procedures is het nooit gekomen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!